Zbogom flamingosi
Foto:CZIP

Do kada ulcinjska Solana može biti rezervat prirode

Zbogom flamingosi

Dok oko ulcinjske Solane bitku biju ekolozi i krupni kapital, ekosistem važan za stotine hiljada ptica polako ali sigurno to prestaje da bude. Prestankom rada same fabrike soli, prestankom rada pumpnih postrojenja, narušen je režim voda na ulcinjskoj Solani.

Da će to imati za taj ekosistem katastrofalne posljedice upozoravali su, između ostalih, i iz Centra za zaštitu ptica.

Četiri godine je otkako se vodi rasprava čija je Solana a  nezavisna ekspertska studija, čiju izradu je finansirala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, pokazala je da su tvrdnje ekologa utemeljene.

“Studija koja je imala za cilj da odgovori na sve nedoumice resornog ministartsva, a u vezi sa zaštitom Ulcinjske solane, pokazala je da je za postojeći režim upravljanja vodama neadekvatan, odnosno da je usljed izostanka proizvodnje soli došlo do pretvaranja jednog izuzetno važnog zaslanjenog staništa u slatkovodni habitat, a čemu u prilog govore podaci da danas imamo 5 puta manje šljukarica (karakterističnih za zaslanjena staništa), 3 puta manje čaplji a 30 puta više liski, 3 puta više pataka (karakterističnih za slatkovodna staništa).” kaže za Kodex Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu ptica.

Solanu danas karakterišu poplave zimi, a suša ljeti, što predstavlja problem kako za prehranu ptica tako i za njihovo gniježđenje.

Održavanje hidrološkog režima kakav je potreban Solani, a koji je identičan proizvodnom procesu dobijanja soli, je nauka sama za sebe i dok god ne bude bilo formalno pravne zaštite Solane, neće se znati ni ko su upravljači niti će se izraditi Plan upravljanja koji će tačno i jasno dati smjernice kako Solana treba da funkcioniše kao vještački ekosistem, da bi zadovoljila potrebe zaštite prirode.

A priroda na njoj fakat gubi bitku.

“Primjera radi 2012. godine prebrojano je 2500 flamingosa, danas im se broj prepolovio a bilo je i kritičnih trenutka kada ih je bilo svega par stotina, što je dovoljno dobar pokazatelj da smo na pravom putu da izgubimo jednu od najharizmatičnijih vrsta od kojih zavisi održivost Solane kao turističke destinacije.” konstatuje za Kodex Jovana Janjušević iz CZIPa.

2673143218522306047869437505109862201937767n

Foto:CZIP

Sa mnogim stvarima smo se oprostili pa nam se može desiti i da flamingosima kažemo zbogom. I ne samo njima.

Uništeni ekosistem Solane pogodan je za sve osim za ptice koje ga još pamte po onom što je bio. I dolaze, samo je pitanje do kada.

Jer vrijeme se gubi u hitnim mjerama koje nikako da regulišu samu osnovu postojanja priridnog rezervata koji Solana i dalje jeste, iako je pitanje do kada.

“U međuvremenu gubiće se vrijeme na pokušajima da se uvedu hitne mjere kao što je izgradnja ostrva koja traje, ujednačen, konstantan nivo vode, što sada nije slučaj, a što je neophodan preduslov da bi gnježđenje bilo uspješno. Primjera radi, male čigre gnijezde svega 1 cm iznad površine vode, pa su i najmanje oscilacije u vodostaju kobne za njih. Drugi problem jeste predacija, suša omogućava predatorima da nesmetano dođu do gnijezda jer nema vode kao prepreke, što u konačnom dovodi do stvaranja ekološe klopke: desetine hiljada ptica slijeće na Solanu radi prehrane, koje nema u izobilju jer pumpe nisu upumpavale morsku vodu a sa njom i nutrijente, i radi reprodukcije, ali neuspješno gniježđenje usljed promjene u nivou vode dovodi do gubitka prirodonih ciklusa.” kaže Jovana Janjušević.

phocathumblpic14

Foto:CZIP

Da li će bitka ekologa i krupnog kapitala oko Solane trajati sve dok postane bespredmetna ostaje da se vidi. Samo je jedno rješenje ubijeđeni su ekolozi.

Ako se ne uspostavi zaštita i ne iskoristi postojeće znanje solinara koji znaju kako ulcinjska Solana "diše", doći će do ekološkog kolapsa jednog izuzetno vrijednog staništa od kojeg zavise stotine hiljada ptica tokom migracija iz Afrike u Evropu i obratno.

I onda ptice neće dolaziti.

A možete li zamisliti nebo bez ptica?

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.