Izbori Cetinje i postupanje policije: Ocjena građanske kontrole policije
Cetinje

Izbori Cetinje i postupanje policije: Ocjena građanske kontrole policije

Prijestonica Cetinje trebalo je blagovremeno da sarađuje sa policijom kako bi se identifikovale osobe koje se vide iza novinarke Televizije Crne Gore, tokom uključenja iz zgrade Prijestonice na izborni dan, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Takođe, Savjetu je neprihvatljivo da, uprkos tome, policija nije preduzela ništa kako bi se te osobe identifikovale.

Savjet, koji čine Aleksandar Saša Zeković, Branislav Radulović, Dražen Cerović, Vladimir Dobričanin i Zoran Čelebić, na današnjoj sjednici provjerio je postupanje policije u vezi sa incidentima tokom izbornog dana na Cetinju.

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović, u odgovoru Savjetu, naveo je da su službenici OB Cetinje uputili dopis Prijestonici Cetinje, tadašnjem predsjedniku Aleksandru Bogdanoviću, tražeći odgovor ko je u toku izbornog dana i noći vršio obezbjeđenje zgrade Prijestonice, ko su osobe koje se vide na snimku TVCG iza leđa novinarke koja izvještava iz zgrade Prijestonice, te da li su se u zgradi Prijestonice u toku izbornog dana nalazila naoružana lica, i ako jesu, da se dostave imena tih lica.

Stojanović još uvijek nije dobio dopis Prijestonice, a naveo je da će cetinjska policija preduzimati i druge mjere i radnje u cilju dobijanja odgovora na ta pitanja, kao i otkrivanje identiteta osoba koje su primijećene iza novinarke TVCG.

"Savjet je, s jedne strane, iznenađen da administracija Prijestonice nije blagovremeno sarađivala s policijom. S druge strane, za Savjet je neprihvatljivo da Uprava policije odnosno OB Cetinje, usljed ćutanja administracije Prijestonice, nije preduzela sve druge neophodne radnje kako bi se pristupilo identifikaciji osoba koje su registrovane na snimku RTCG", saopšteno je iz Savjeta.

Takođe, direktor Uprave policije je obavijestio građansku kontrolu policije da u toku izborne noći policija nije opazila kretanje kolone automobila bez registarskih oznaka kroz grad, kako je to tvrdio veći broj građana.

Stojanović je naveo i da u izbornoj noći službenici SAJ-a na Cetinju "nijesu preduzimali mjere i radnje prema bilo kome".

"Savjet je direktoru Uprave policije uputio protest zbog neprihvatljivog odgovora koji narušava povjerenje i partnerstvo između policijske organizacije i građanske kontrole policije, te ponovo zatražio detaljnu informaciju", piše u saopštenju Savjeta.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, po prijemu svih obavještenja od lokalne izborne administracije, poslanika Skupštine Crne Gore, aktivista političkih partija i građana na dan lokalnih izbora, 26. novembra prošle godine, postupali su blagovremeno i profesionalno i tako doprinijeli da se izborni proces odvija i završi nesmetano i bezbjedno, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

"Savjet je konstatovao da su brojni politički subjekti a naročito građani, putem društvenih mreža i portala, iskazali iznenađenje pa i razočarenje navodnim neprofesionalnim postupanjem policije dok su neki lokalni funkcioneri određenih političkih partija u negativnom kontekstu pominjali ulogu policije. Iako je možda dobar dio tih navoda populističke prirode i dio nekonstruktivnog političkog konteksta i djelovanja Građanska kontrola policije je cijenila da je javnosti neophodno pružiti odgovarajuće odgovore", saopšteno je iz Savjeta.

Kako je saopšteno, građanska kontrola policije dala je pohvalnu ocjenu načelniku i svim službenicima OB Cetinje.

"Na osnovu dostupne dokumentacije Savjet konstatuje da su policijski službenici OB Cetinje blagovremeno, po svim predmetima, komunicirali sa Osnovnim državnim tužilaštvom na Cetinju i profesionalno i blagovremeno postupali po nalozima ODT", naveli su iz Savjeta.

U vezi sa prijavom o navodnoj kupovini glasova od strane građana V. i P. S, koju je podnio poslanik Demokrata Miomir Pejović, Savjet je konstatovao da je policija postupala blagovremeno i profesionalno.

Direktor Uprave policije naveo je da je Pejović prijavio da se kos Štamparije Obod "kupuju glasovi". Policija je, kako je naveo, izvršila pretres prostorija, te da je postupak još uvijek u toku.

Takođe, Savjet je konstatovao da su policijski službenici blagovremeno podnijeli prijavu protiv nepoznatog lica zbog nasilničkog ponašanja na štetu M.P, M.D, F.M, D.K i S.J i da su profesionalno postupali po nalazima ODT.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.