Nova turistička atrakcija: Crna Gora dobija prvi javni akvarijum
Ilustracija

Nova turistička atrakcija: Crna Gora dobija prvi javni akvarijum

U kotorskom Institutu za biologiju mora počinju pripreme za osnivanje prvog akvarijuma, to jest Morskog Centra za očuvanje biodiverziteta “Bokaaquarium”.

Za ovaj projekat Institut je dobio grant Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, što će dati novu dimenziju rada Instituta, jer će prvi put u Crnoj Gori postojati akvarijum otvorena za javnost, edukativnog karaktera, a i kao turistička atrakcija.

Ovo je za Skala radio kazao dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u Insitutu za biologiju mora.

Vrijeme je jako kratko, svega 18 mjeseci ,a kompletan projekat se zove: Uspostavljenje Centra za zaštitu morskog biodiverziteta Boke Kotorske Monte Aqva.

Institut u Kotoru je nekada posjedovao akvarijum i taj prostor još uvijek postoji, podsjetio je Joksimović.

“Sada će se raditi adaptacija prostora koji je prilično zapušten uz idejno rješenje o izgledu akvarijuma. Želje biologa su da u akvarijumu budu jadranske vrste, ihtiofauna i ostali biodiverzitet Jadranskog mora”, kazao je Joksimović.

On vjeruje da će se u 300 kvadrata u Institutu vrlo brzo osmisliti javni akvarijum do kojeg će voditi staza za posjetioce.

Prvenstveno se misli na mlađu populaciju, učenike i studente, građane i turiste.

“Mislim da ćemo svi biti ponosni na to da Crna Gora dobije prvi javni akvarijum”, rekao je Joksimović.

Ulaz za posjetu akvarijumu će se naplaćivati, za škole nejvjerovatnije će biti besplatno, za ostale po grupama, a cijena za turiste biće 8 eura.

U susjednom Dubrovniku akvarijum je smješten u zidinama grada i cijena je 10 eura.

Od kolega iz Dubrovnika u kotorskom Institutu očekuju pomoć.

“Njihovo iskustvo je dragocjeno i već su posjetili Institut uz dogovor o lokaciji akvarijuma i vrstama živog svijeta u njemu. Planirano je da u akvarijumu bude kompletan biodiverzitet Boke Kotorske i ribe i bodljikošci, školjke i rakovi i to  na način da sve vrlo efektno vidi. Drugi dio akvarijuma biće posvećen morskim kornjačama i njihovoj zaštiti. Ovo tim prije što su zabilježeni česti slučajevi povređivanja morskih kornjača čak i smrtnog ishoda, koje su zaštićena vrsta. Želja naučnika je da se povrijeđene kornjače dopreme u centar  gdje bi se oporavile i nakon toga ponovo vratile u more”, naveo je on.

Rok za završetak kompletnog posla na formiranju akvarijuma je maj ove godine.

Grant koji je već dodijeljen iznosi 570.000 eura, ali sva sredstva neće ići za akvarijum za čiju adaptaciju i instalaciju je određeno oko 250.000 eura.

Ostala sredstva će biti upotrijebljena za edukacije, a jedna komponnetna projekta je vezana za Skadarsko jezero, gdje bi se instalirao akvarijum za slatkovodne vrste, najviše jegulje.

“Sve skupa je uvezano u poglavlje 27 EU – koje tretira zaštitu životne sredine”, zaključio je Joksimović.

Skala radio

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.