Građani na crnom tržištu dolaze do bubrega
ilustracija

U Indiju, Pakistan, Bjelorusiju, Moskvu

Građani na crnom tržištu dolaze do bubrega

Nacionalna koordinatorka za transplantaciju Marina Ratković upozorila je da još ima slučajeva da građani odlaze na crno tržište kako bi došli do bubrega.

"Podatak da je od 127 transplantacija bubrega kod njih 14 obavljena od nesrodnika ukazuje na odlazak na crno tržište, posebno u Indiju i Pakistan", kazala je Ratković na naučnoj tribini o programu transplantacije u Crnoj Gori, prenosi Pobjeda.

Prema njenim riječima, i dalje ima, ali manje slučajeva, da pacijenti odlaze u Bjelorusiju i Moskvu. 

"Mi ne znamo kako uspijevaju da dobiju transplantaciju navodno od kadavera (moždano mrtve osobe)", kazala je Ratković, naglasivši da se trude da svim pacijentima obezbijede liječenje u Crnoj Gori. 

Govoreći o značaju transplantacije sa moždano preminule osobe koja još nije zaživljela U Crnoj Gori, ona je istakla da je to urađeno u samo jednom slučaju.

Neophodno je, kako je rekla, jačati svijest građana o značaju davanja organa u slučaju moždane smrti.

"U Kliničkom centru urađeno je više od 100 ispitivanja, a kod 47 pacijenata dokazana je moždana smrt. Oni su imali očuvane organe i kod većine se mogla uraditi ekplantacija (uzimanjeorgan). Nažalost, do sada je urađena samo jedna", rekla je Ratković Pobjedi, prenosi Rtcg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.