Vučić: Riječi Amfilohija su me pogodile, bio sam na ivici da zaplačem
Aleksandar Vučić

Vučić: Riječi Amfilohija su me pogodile, bio sam na ivici da zaplačem

Komentarišući izjavu mitropolita Amfilohija kada je rekao da politika predsjednika Srbije "vodi izdaji Kosova i Metohije", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su ga riječi mitropolita pogodile i da je bio na ivici da zaplače.

"Pogodilo me lično zato što mislim da nisam to zaslužio. Pošto nisam na vrijeme čuo izjavu patrijarha u Banjaluci mislim da sam bio na ivici i suzu da pustim, da zaplačem. Ne želim da sakrijem koliko su me te riječi pogodile, ali ja ne mogu da sakrijem, ja sam običan čovjek. Sve što izgovaraju politički protivnici ja se tome smijem, ali me ovo lično pogodilo", rekao je Vučić za RTS.

Dodaje da je najbolji komentar na Amfilohijevu izjavu dao patrijarh srpski Irinej kome veoma zahvaljuje zbog toga.

"Nije me pogodio Apel koji potpisuju Ković, onaj iz Dveri što bije žene Obradović, Maršićanin, ona što bi da ukine Darvina. Pogodile su me riječi mitropolita Amfilohija, pogodile su me riječi vladike Teodosija ukoliko je potpisao, on zna koliko je ko uradio za KiM", rekao je Vučić.

"Vladiku Teodosija pitam koliko je neko pomogao srpskoj crkvi i KiM kao onaj kome je on ime hvalio, a zove sa Aleksandar Vučić?", rekao je predsjednik.

Kaže da su u Srbiji izgleda najveći rodoljubi oni koji su uspjeli da izgube Crnu Goru, oni u čije je vrijeme proglašena nezavisnost Kosova, oni dežurni rodoljubi koji su spremni da ginu da budu bogatiji.

"Ja nisam spreman da ginemo. Ja nisam plašljiv, ali neću da brinem ne samo za budućnost Danila, Milice i Vukana i vaše djece tako što ću da kažem idi da ratuju, hoću da im sačuvam mir i budućnost", rekao je Vučić.

Neću da odgovaram mitropolitu Amfilohiju, jer ja neću da odgovaram SPC, neću jer to nije dobro za narod, neću da djelim narod, rekao je Vučić. 

Dodaje da je imao više sastanak sa patrijarhom Irineje za kog kaže da je ozbiljan čovjek.

Odgovarajući na pitanje o ulozi crkve u društvu, Vučić je rekao: "Nije moje da komentarišem ulogu crkve, ali želimo da im čujemo mišljenje s vremena na vrijeme".

Istakao je da u posljednjih pet godina nije bilo nijedno etnički motivisano ubistvo Srbina na Kosovu i Metohiji, od Briselskog sporazuma.

"Junak je onaj koji čuva srpske glave na Kosovu i Metohiji, ko se borio za Bogdana Mitrovića. Znate koliko bi bio držan da Srbija nije jaka? Četiri godine", rekao je Vučić.

Posljednje četiri godine su jedine četiri godine kada nije smanjen broj Srba na KiM. Zar to nije rezultat, upitao je Vučić.

Naveo je da je vlada mnogo uradila za srpske manastire na KiM i pokazao fotografije obnovljenih manastira.

Predsjednik Srbije ističe da želi da se riješi problem Kosova, ali dodaje da zna koliko su mu male šanse.

"Hoću da naša djeca imaju budućnost jer hoću da se posvete rastu a ne mržnji, da se posvete digitalizaciji", rekao je Vučić. 

Odgovarajući na pitanje da li je rješenje pitanja KiM moguće u okviru srpskog Ustava, Vučić je rekao da se "plaši rješenje nije moguće".

"Postavlja se pitanje da li imamo snage da govorimo istinu sami sa soboom i da zaštitmo ono što imamo, ali da se ne pravimo da sve na svijetu pripada nama. Da li ćemo imati dovoljno snage, plašim se", rekao je predsjednik Srbije za RTS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.