Istraga o Praljku: Nije bilo nikakvih propusta u radu Tribunala
Slobodan Praljak

Istraga o Praljku: Nije bilo nikakvih propusta u radu Tribunala

Nezavisna stručna istraga nakon samoubistva Slobodana Praljka utvrdila je da nije bilo nikakvih propusta u radu Haškog tribunala u pogledu tretmana zatvorenika.

Prema tome, nije potrebna nikakva izmena pravila o njegovom radu, saopštio je Tribunal, prenosi Tanjug.

Izveštaj je, kako se navodi u saopštenju Tribunala, potpisao sudija Hasan B. Dželou, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i Mehanizma za međunarodni krivični sud, prenosi Hina.

"Moja revizija nije utvrdila nikakve propuste ili manjkavosti u pravnom okviru Tribunala kada je reč o tretmanu zatvorenika u zatvoru UN i na Sudu i prema tome, ne predlažem nikakve promene pravila i propisa Tribunala", naveo je sudija Dželou. 

On napominje da je revizija pokazala da su Osoblje Haškog tribunala i Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UNDU) poštovali pravni okvir kada je riječ o Praljkovom tretmanu. 

Dželou je naveo da nije moguće jasno utvrditi kada i kako je otrov dospio do Praljka, te da će istraga koju sprovode holandske vlasti možda baciti svjetlo na taj detalj. 

"Važno je napomenuti da osoblje UNDU i Haškog tribunala nije imalo obavještajnih podataka koji bi nagovestili da Praljak posjeduje otrov. Da su takva saznanja postojala, druge mjere koje se tiču pretresa Praljkove ćelije, mogle su da budu sprovedene", naveo je sudija Dželou. 

On je, međutim, istakao da je "čak i da su ta saznanja bila dostupna nadležnima, zbog prirode i količine otrova, on lako mogao ostati neprimijećen čak i u najdetaljnijim pretresima ćelije i drugih područja". 

"Kao što je u mom zaključku navedeno, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u granicama pravila Nelsona Mandele, nije bilo mjera koje bi garantovale otkrivanje otrova", naveo je sudija Dželou. 

Izvještaj je, kako se navodi, ukazao na neke mjere koje su mogle da budu preduzete kako bi se povećale šanse za otkrivanje u budućim slučajevima. 

"U tom smislu, sudija Dželou izdao je preporuke u vezi sa režimom pretrage, uključujući i posjetioce i ćelije pritvorenika, kao i obuke za službu bezbjednosti Tribunala. Uz to, on je preporučio uvođenje 30-minutnog odlaganja prenosa izricanja presuda", navodi se u saopštenju Haškog tribunala. 

Kako prenosi Hina, sudiji Dželou su u istrazi pomagali nezavisni stručnjaci sa velikim domaćim i međunarodnim iskustvom kada je riječ o mjerama bezbjednosti u zatvorima. 

Bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) u takozvanoj Herceg-Bosni, Slobodan Praljak, pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad muslimanima tokom rata u BiH. 

Odmah nakon izricanja presude, Praljak je pred kamerama popio otrov, a nedugo nakon toga je i preminuo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.