Aleksandar Bogdanović novi ministar kulture
Aleksandar Bogdanović

Predlog premijera usvojen u Skupštini

Aleksandar Bogdanović novi ministar kulture

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović izabran je kasno večeras za novog ministra kulture Crne Gore, na predlog predsjednika Vlade, Duška Markovića.

Za izbor Bogdanovića je glasao 41 poslanik vladajuće koalicije. Bogdanović je nakon izbora položio zakletvu u parlamentu i poručio da će funkciju obavljati savjesno, prenosi Rtcg.me.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) napustili su sjednicu uoči glasanja.

Predlog premijera Duska Markovića da Bogdanović bude ministar kulture obrazložio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Poslanici DF-a kritikovali su ovaj predlog navodeći da bi bilo bolje da su za ministra ostavili Zorana Pažina. Naveli su da je riječ o sramnom odnosu vlasti prema Prijestonici, a DF je, takođe, kritikovao i to što premijer nije došao u parlament da obrazloži predlog za ministra kulture.

S druge strane, u vladajućoj partiji tvrde da Bogdanovć ima kredibilitet za tu funkciju.

Bogdanović će na mjesto ministra kulture zamijeniti Janka Ljumovića koji je u oktobru podnio ostavku na tu funkciju, nakon što je podržao smijenjenu rektorku Univerziteta Crne Gore Radmilu Vojvodić.

Ministarstvom je do izbora Bogdanovića rukovodio potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin.

Izbor Bogdanovića za ministra kulture znači da će Prijestonica dobiti novog gradonačelnika. Mediji navode da je toj funkciji najbliži direktor Montenegro bonusa, Aleksandar Kašćelan.

Bogdanović je dužnost gradonačelnika Cetinja obavljao tačno sedam godina, s obzirom da je na funkciju stupio u decembru 2010. godine. 

Rođen je 11. marta 1977. godine na Cetinju. Završio je Fakultet za menadžment u Beogradu i doktorant je na Univerzitetu u Bolonji.

Radnu karijeru je počeo u Ministarstvu privrede, nakon čega je bio angažovan kao koordinator poslova u Lokalnom biznis centru Cetinje a potom i kao portparol Ministarstva ekonomije i savjetnik ministra.

Prije nego je posao gradonačelnik Cetinja, od 2005. godine bio je savjetnik Predsjednika Crne Gore za oblast ekonomskih odnosa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.