Ovo su mjere prevencije sindroma iznenadne smrti
Ilustracija

Pogađa sasvim zdravu djecu

Ovo su mjere prevencije sindroma iznenadne smrti

Sindrom iznenadne smrti, pogađa djecu koja su prethodno bila zdrava, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti.

Prema objašnjenju dr Snežane Rsovac, objavljenom na sajtu Dječje univerzitetske klinike u Tiršovoj, ovaj sindrom češće se javlja kod dječaka, u zimskom periodu, kod djece koju ne doje, najčešće u uzrastu od 4. do 6. mjeseca života. Sindrom iznenadne smrti se javlja i kod djece starije od godinu dana, najčešće u snu.

Prema statistici, na 100.000 živorođene djece od sindroma iznenadne smrti premine u prosjeku 38,7 mališana. Smatra se da je ovakva smrt posljedica više faktora, a u svijetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti, uzrok često ostane nerazjašnjen, pišu Novosti.

Ispitivanja idu u pravcu respiratornih i poremećaja centralnog nervnog sistema, centra za kontrolu budnog stanja, poremećaje srčanog ritma...

Prevencija za iznenadnu smrt odojčeta predstavlja niz mjera: spavanje na leđima, dojenje (djeca koja se doje su budnija), tvrda osnova kreveta, spavanje u sopstvenom krevetu ili kolijevci, nekorišćenje prekrivača, nekorišćenje cucle, održavanje temperature u prostoriji između 18 i 22 stepena, korišćenje bebi alarma.

Prevencija kod starije djece je režim spavanja i ishrane koji podrazumijeva da dijete ne liježe odmah poslije obroka, prijavljivanje pedijatru težeg buđenja i sličnih simptoma koji su nažalost nekada neprepoznatljivi i nespecifični.

Podsjetimo, prije nekoliko dana iznenada je preminuo trogodišnji sin poznatog glumca Žike Todorovića. 

Obdukcija je, prema riječima njegove supruge Ane, pokazala da se radi o sindromu iznenadne smrti djeteta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.