Zaboravljamo na one koji su dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo

Borci OBNOR-a obilježili 73 godine od oslobođenja Podgorice

Zaboravljamo na one koji su dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo

Borci OBNOR-a 1941 – 1945. Glavnog Grada svečano su obilježili 73 godine od kada je oslobođena Podgorica u Drugom svjetskom ratu

 Uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama i Potpisana je Povelja o trajnoj saradnji OBNOR-a 1941 -1945 Glavni Grad Podgorica i SUBNOR-a Opštine Trebinje.

Svečnosti polaganja vijenaca i cvijeća obavljeno je u 11 sati, na spomeniku Partizanu borcu na Gorici, gdje su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Prijepolja i Trebinja, te OBNOR-a 1941-1945. Herceg Novog, Kotora, Budve,Bijelog Polja, Berana, Tivta, Danilovgrada, Mojkovca.

Veličanstvenom skupu slobode i antifašizma prisustvovali su delegacija vojnih penzionera Crne Gore, kao i delegacije političkih stranaka SNP Crne Gore i Jugoslovenskih komunista Crne Gore.

Prisutne je pozdravio predsjednik OBNOR-a 1941-1945 Radojica Radojević koji je između ostalog istakao da je 19 decembar jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj istoriji ovog grada.

"Na oltaru slobode naš grad i srez dao je ogroman doprinos. Oko 6000 aktivnih učesnika u NOP, od čega oko polovina u redovima boraca NOV Jugoslavije. Na bojištima i strelištima, zatvorima i logorima dalo je živote oko 1400 boraca, dok je nekoliko hiljada stradalo kao žrtve fašističkog terora. Hrabrost i junaštvo naših oslobodilaca  ostaće zapisano zlatnim slovima na stranicama istorije ovog grada i našeg naroda. Danas se sa ponosom sjećamo velikih žrtava , pretežno mladih, kojima je sloboda bila draža od mladih života. Pozivam mlade ljude da podju njihovim časnim putem i nastave njihovo veličanstveno djelo", kazao je Radojević

On je posebno naglasio da danas živimo u ozbiljnom vremenu velikih iskušenja, kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati našu slavnu antifašističku prošlost, kada je fašizam uzeo maha, a kriminal i korupcija su prisutni na svakom koraku, kada se pokušavaju veličati one nazadne ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u Drugom svjetskom ratu, a pokušavaju se blatiti oslobodioci i rodoljubi i ponekada skrnave spomenici i spomen obelježja slobodara iz drugog svetskog rata.

"Često zaboravljamo na one koji su dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one časne junake koji su stvarali našu lijepu i voljenu zajedničku državu. Mi organizovani u SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljači revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji držimo do časti, slobode, patriotizma, antifašizma i koji čuvamo i poštujemo uspomene na poginule borce NOR-a, ovim putem na ovaj svijetli praznik, želimo da opomenemo, one neznavene što ne znaju, da se kane svega onoga što vrijeđa naše antifašističko raspoloženje. Kao i u ranijem period mi ćemo se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju naš NOP a veličaju fašizam i poražene snage. Neka je vječna slava i hvala palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada", poručio je Radojević.

 Nakon svečanosti na Gorici i polaganju vijenaca i cvijeća, povodom 19 decembra dana oslobođenja Podgorice, održana je svečana sjednica OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica na kojoj je Predjednik Boračke organizacije Radojica Radojević podnio Izvještaj o radu za 2017 godinu i pravce djelovanja za 2017 godinu.

On je pored ostalog istakao da je organizacija u otežnim posebno finansijskim uslovima rada postigla zaista zapažene i značajne rezultate u svom radu i djelovanju.

"Svih godina svoga postajanja organizacija je vršila snažnu misiju na razvoj svijesti kod generacije građana Podgorice o potrebi razvijanja ljubavi prema svojoj domovini i jedinstva među narodima i narodnostima i država bivše nam zajedničke domovine Jugoslavije, razvoju skladnih međuljudskih i međukonfensionalnih odnosa kod nas i šire", rekao je on.

Radojević je prisutne informisao o nedavno uspješno završenoj trećoj konferenciji boračkih organizacija gradova bivše SFRJ, koja se održala u Podgorici, a kojoj je domacin bila OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica.

Nakon toga i jednoglasnim prihvatanjem izvještaja o radu za 2017. godinu uručena su Priznanja i Zahvalnica zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Predsjednik organizacije uručio je za izuzetan doprinos u radu boračke organizacije zahvalnicu za doprinos i realizaciju programskih ciljeva OBNOR-a Podgorica. 1. SUBNOR-a opštine Trebinje 2. Restoranu ‘’KRISTAL’’ - Podgorica 3. Radojević Radoju i 4. Djoljević Djoku;

Priznanja za doprinos u afirmaciji rada te organizacije i očuvanja izvornih principa slavne NOB-e. 1.Popović Miloradu,članu Upravnog Odbora OBNOR-a Podgorica 2. Mijušković Savu, članu Skupštine OBNOR-a Podgorica 3.Cicmil Mirku,članu Upravnog Odbora OBNOR-a Podgorica.

Posebno Priznanje SOBNOR-a Crne Gore uručeno je Predsjedniku OBNOR-a Mojkovac Miliji Staniću.

Nakon uručivanja Priznanja i Zahvalnica, Predsjednici OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica Radojica Radojević i SUBNOR-a opštine Trebinje Slavko Šanjević potpisali su Povelju o trajnoj saradnji i Pobratimstvu.

Nakon toga nastavilo se u druženju i evociranju uspomena uz partizanske pjesme. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.