UPOZORENJE: Novi računarski virus „Spider“ primijećen i u Crnoj Gori
Ilustracija

Širi se putem emailova

UPOZORENJE: Novi računarski virus „Spider“ primijećen i u Crnoj Gori

Ministarstvo javne uprave obavijestilo je sve javne ustanove, organe uprave, fizička i pravna lica da je u proteklih par dana aktivan ransomware pod imenom „Spider“.

"Računarski virus je prilagođen našem tržištu i širi se putem phishing emailova preko adrese office[@]adriadoo.com. Email poruka je na lokalnom jeziku i navodno stiže od privatnog izvršitelja. Naslov je u obliku "Potraživanje dugovanja – IME PREZIME“ u kojem se korisnik obavještava da ima dugovanja kod lokalne banke", saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Untitled

Kako pojašnjavaju ovi emailovi sadrže Word dokumenta sa malicioznim makroima koja sadrže PowerShell skriptu, preuzimaju ransomware i pokreću ga.

Kada se žrtva zarazi, na ekranu se pojavljuje poruka:

Untitled

"Ransomware u phishing emailovima koristi imena postojećih banaka u Crnoj Gori i do sada je primijećeno više incidenata u kojima su korisnici zaraženi", kažu iz MJU.

Ukoliko je vaš računar zaražen, CIRT preporučuje sljedeće korake:

- Zaraženi računar trenutno isključiti sa lokalne mreže;

- Prijaviti incident preko portala www.cirt.me;

- Ne plaćati otkupninu jer ista ne garantuje povraćaj podataka.

"Imajući u vidu moguće posljedice, kao i nemogućnost povraćaja podataka ukoliko nemate backup, jasno je da je prevencija od ključnog značaja", saopšteno je.

Da biste se zaštitili od ovog ali i drugih ransomware-a neophodno je da redovno sprovodite sljedeće aktivnosti:

- Vršite redovan backup važnih podataka;

- Koristite pouzdani antivirus i redovno ga ažurirate;

- Budete oprezni i ne otvarate priloge u emailovima za koje niste sigurni ko ih je poslao;

- Preuzimajte redovno najnovija ažuriranja za Windows i za programe instalirane na računaru;

- Poštujte pravila za osnovnu bezbjednosnu kulturu na Internetu - Ministarstvo javne uprave je objavilo Smjernice za bezbjednost i zaštitu informacija u sajber prostoru koje sadrže osnovne savjete za zaštitu kojih se treba pridržavati. Smjernice možete naći OVDJE.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.