Evropa dobija svog ministra finansija
Ilustracija

Set mjera za učvrščivanje ekonomske i monetarne Unije

Evropa dobija svog ministra finansija

Evropska Unija već ima svog ministra spoljnih poslova, visoku predstavnicu Unije Federiku Mogerini, koja je ujedno i potpredsjednica Evropske Komisije, izvršnog tijela Unije. Sa njom je Unija dobila jedan glas kada su u pitanju međunarodni odnosi. Iako svaka od zemalja i dalje ima svoju spoljnu politiku, nerijetko u nesaglasju sa onom koju sprovodi Evropska Komisija, ipak je funkcija Federike Mogerini korak ka čvršćem vezivanju Unije.

Sada je na redu ono što Evropsku Uniju i čini zanimljivom za ostatak svijeta. Njena ekonomija koja je najjača na planeti. Danas je Komisija predstavila mapu puta ka učvršćivanju ekonomske i monetarne Unije, koja bi ako stvari budu tekle prema planiranom, za 18 mjeseci dovela do uspostavljanja i kabineta Evropskog ministra finansija. I on bi, prema predloženom planu, bio visoki predstavnik EU i potpredsjednik Evropske Komisije, baš kao i Mogerini. Cilj cjelokupnog procesa je da se do 2025 godine osigura jedinstvo, efikasnost i jedinstvena i demokratska odgovornost Evropske monetarne unije.

Sve svoje slabosti Evropska monetarna unija pokazala je tokom godina ekonomske krize. Redom su padale evropske ekonomije sve do kolapsa Grčke, koja i dan danas grca pod teretom kreditnih obaveza. Tada je, umjesto jedinstvenog odgovora monetarne unije Grčku ekonomiju spasavala Njemačka, a sve za spas zajedničke valute i jedinstvene eurozone. Stvari se sada mijenjanju, smatra predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Junker.

junker

Žan Klod Junker

“Poslije godina krize sada je vrijeme da Evropsku budućnost uzmemo u naše ruke. Današnji snažni ekonomski rast ohrabruje nas da napredujemo ka tome da osiguramo da naša ekonomska i monetarna unija bude više jedinstvena, efikasna i demokratska i da radi u korist svih naših građana. Nema boljeg vremena za popravku krova nego dok sija sunce.” plastično je svoje nade opisao Junker.

Uvršćivanje Ekonomske i monetarne Unije bi na kraju trebalo da dovede do novih radnih mjesta, ekonomskog rasta, društvene jednakosti i makroekonomske stabilnosti, poručuju iz Evropske Komisije. Zajednička valuta građanima EU nudi zaštitu i šanse a jaka eurozona je ključna kako za njene članice, tako i za Evropu u cjelini. Protekla ekonomska kriza pokazala je da, iako jaka, eurozona nije kompletna.

Sada je na stolu predlog da se osnuje Evropski Monetarni Fond, u skladu sa evropskim pravnim okvirom na postojećoj strukturi Evropskog mehanizma stabilnosti, koji je u proteklom vremenu igrao ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti eura pomažući nacionalnim ekonomijama da očuvaju ili ponovo uspostave monetarno tržište. Iako bi zadržao sve ključne mehanizme Evropskog mehanizma stabilnosti, novi Evropski Monetarni Fond mogao bi znatno brže da reaguje u trenicima krize i služio bi kao posljednje utočište sigurnosti evropskim bankama koje bi se našle u krizi. Vremenom bi taj Fond radio i na izgradnji novih finansijskih instrumenata. Očekuje se da bi predozi Evropske Komisije mogli biti usvojeni do polovine 2019 godine.

Današnji predlozi nisu ni prvi niti konačni koraci u procesu kompletiranja Evropske Ekonomske Unije ali su u vrhu prioriteta sadašnjeg sastava Evropske Komisije a na talasu su onoga što briselska administracija naziva kombinovanjem solidarnosti i odgovornosti. Vjetar u leđa daje im i nikad veća podrška i povjerenje građana u zajedničku valutu Unije još od njenog uvođenja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.