Oslobođeno šest od osam katalonskih političara
Ilustracija

Španija

Oslobođeno šest od osam katalonskih političara

Španski Vrhovni sud odlučio je da pusti na slobodu šest od osam članova bivše katalonske vlade, koji su smijenjeni i uhapšeni posle proglašenja nezavisnosti.

Sud je, međutim, odbio zahtjev za oslobađanje uz kauciju bivšeg katalonskog potpredsjednika Oriola Žunkerasa i regionalnog ministra unutrašnjih poslova Žoakima Forna, javlja AP.

Za šestoricu bivših članova katalonske vlade koji su bili pritvoreni u okviru istrage o umiješanosti u nezakonito jednostrano proglašenje nezavisnosti 27. oktobra, određena je kaucija u iznosu od 100.000 eura. 

Što se tiče Žunkerasa i Forna, sud smatra da tek treba da se vidi da li su njihova obećanja da će se povinovati španskim zakonima i da će se odreći jednostrano proglašene nezavisnosti Katalonije, "istinita i stvarna". 

Isti zahtjev za oslobađanje uz kauciju odbijen je i dvojici separatističkih aktivista, liderima organizacija "Katalonska narodna skupština" (ANC) i "Omnium Kultural". 

Istovremeno, odluka o izručenju Španiji bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pudžedmona i četiri člana njegove smijenjene vlade biće doneta 14. decembra, sedam dana prije regionalnih izbora u Kataloniji. 

Pudždemon i njegovi ministri odbijaju da se vrate u Španiju, gdje su optuženi za pobunu i zloupotrebu javnih fondova, zbog čega bi mogli da dobiju višedecenijske kazne zatvora, ukoliko budu osuđeni, prenosi AP. 

Pudždemonov advokat, Pol Bekar, rekao je danas da tužilac traži izručenje katalonskih zvaničnika koji su u Belgiji, ali da nema osnova za izručenje, jer optužbe za koje se terete u Španiji nisu kažnjive u Belgiji.

"Takođe smo naglasili i opasnost od kršenja njihovih ljudskih prava u Španiji", dodao je Bekar, prenosi AP.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.