Francuski "rafali" iznad Zagreba (Foto: Guliver/AP Photo/Darko Vojinovic)

"Prvih šest 'rafala' stiže u četvrtak u Hrvatsku"

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić najavio je danas da prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona "rafal" u četvrtak stiže u Hrvatsku.

"Istorijskim preletom od Bordoa do Zagreba, u trajanju od sat i 40 minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg vazdušnog prostora", napisao je Anušić na društvenoj mreži X.

On je dodao da je modernizacija letačke flote najveće ulaganje vlade i Ministarstva odbrane u bezbjednost zemlje.

Hrvatska je 2021. potpisala ugovor s Francuskom o kupovini 12 polovnih francuskih borbenih aviona "rafala", vrijedan 999 miliona eura.

Prvi avion preuzet je u oktobru prošle godine u francuskoj vojnoj bazi u Mon de Marsan.

U Francusku je na obuku poslato oko 90 članova tehničkog i letačkog osoblja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.