Obnova i proširenje mountainbike signalizacije u hercegnovskom zaleđu

Obnova i proširenje mountainbike signalizacije u hercegnovskom zaleđu

Protekle nedelje završena je obnova vertikalne signalizacije nacionalne biciklističke staze TT1 kroz područje hercegnovske opštine, kao i postavljanje signalizacije na tri nove lokalne mountainbiking staze: Mokrine-Vidov vrh-Sitnica, Vrbanj-Žukovica i Vrbanj-Vučji do, saopštavaju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, trasa nacionalne staze obuhvaćene obnovom signalizacije počinje u Meljinama i ide preko Kamenog, Mokrina, Kruševica i Vrbanja na Orjensko sedlo, kao najdalju tačku. 

DSC0121

"Na ovaj način je poboljšana ponuda aktivnog turizma, u okviru kojeg se nalazi i mountainbiking kao važan i sve prosperitetniji dio, navode iz Agencije.

Staza za Sitnicu, dugačka 12 km, veoma je atraktivna ljubiteljima mountainbiking-a, budući da se najveći dio vozi makadamom, a sa kraćim odvajanjima uključuje i dva izvrsna vidikovca: Vidov vrh i Ravni brijeg.

Staze do Žukovice i Vučjeg dola doprinos su ponudi Vrbanja, kao centralnog polazišta za obilazak Orjena. Staze ulaze u dubinu masiva, pa će korisnici imati prilike da kroz vožnju vide i osjete spoj starog kulturnog pejzaža sa surovom ljepotom Subre, do čijeg podnožja vode ova dva makadamska puta", pojašnjavaju iz Opštine Herceg Novi.

Ističe se da se ove izvedene aktivnosti naslanjaju na protekle godine postavljene biciklističke info table i štampane materijale, postavljene u okviru projekta „Udahnimo život zaleđu - selo Kameno", koji je inicirala, organizovala i koordinirala  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok je nosilac bila Turističke organizacije Herceg-Novi. Projekat je odobren u maju 2016. godine, u okviru poziva "Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori" koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu. Novac preostao od projekta, na predlog Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i saglasnost UNDP-a preusmjeren je na obnovu i dopunu vertikalne biciklističke signalizacije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.