Muškarac oslijepio nakon jakog orgazma
Ilustracija

Muškarac oslijepio nakon jakog orgazma

Vrlo jak orgazam koji je uslijedio nakon vrlo živahnog seksa, rezultirao je hitnim odlaskom u bolnicu 29-godišnjeg muškarca iz Velike Britanije - izgubio je vid na jedno oko.

Ljekari su zaključili kako je došlo do tzv. Valsalva manevra, tj. određene kombinacije napetosti u abdominalnim mišićima i zadržavanja daha - tada se stvara pritisak na zatvoreni dušnik i pritisak u prsima raste, prenosi Radio Sarajevo.

Taj pritisak rezultirao je pucanjem krvne žile u očima. Svoje iskustvo ljekari su objavili na portalu British Medical Journal i tamo su priznali da je dijagnoza u početku bila malo nejasna pa su rekli muškarcu da dođe tri dana kasnije na promatranje. Tada su pacijentu postavili izravna pitanja o seksualnoj aktivnosti.

"Priznao je kako je veče prije pojave simptoma imao snažan seksualni odnos. To je dovelo do dijagnoze - postkoitalna Valsalva retinopatija. To je stanje koje se samo rješava, a prognoze su izvrsne", stoji u njihovoj objavi.

Hematolozi su dodali kako Valsalva manevar može dovesti i do gubitka pamćenja jer se privremeno može prekinuti dotok krvi u središnji dio mozga. To se dogodi kod jednog čovjeka na njih 10.000, prenosi Daily Mail.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.