Komesar UN: Mladić
Foto: Screenshot

Komesar UN: Mladić "oličenje zla" a suđenje njemu je pravda

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozdravio je presudu bivšem komandantu VRS generalu Ratku Mladiću kao "značajnu pobjedu za pravdu".

U saopštenju Al Husein je rekao da je Mladić "oličenje zla" a da je suđenje njemu "oličenje onoga šta predstavlja međunarodna pravda", prenosi Beta-

"Mladić je predvodio neke od najmračnijih zločina koji su se dogodili u Evropi od Drugog svjetskog rata, donoseći teror, smrt i razaranje hiljadama žrtava, i tugu, tragediju i traumu bezbrojnim drugim", napisao je komesar UN za ljudska prava. 

On je naveo da je današnja presuda "upozorenje za počinioce takvih zločina da neće izbjeći pravdu, bez obzira koliko su moćni i koliko dugo to može da potraje" i dodao da će oni morati da odgovaraju za to što su počinili. 

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.