Česi kažnjeni jer su se obukli kao Saša Baron Koen, komičar ponudio pomoć

Česi kažnjeni jer su se obukli kao Saša Baron Koen, komičar ponudio pomoć

Britanski komičar Saša Baron Koen ponudio je da plati kazne umjesto šestorice čeških turista, uhapšenih u Kazahstanu jer su na javnom mjestu bili u jednodjelnim kupaćim kostimima kakav je nosio "Borat" lik iz Koenovog istoimenog filma.

Ta grupa turista je pozirala za fotografisanje u glavnom gradu Kazahstana, Astani, navodi Bi-Bi-Si (BBC), te su 14. novembra privedeni i kažnjeni sa po 22.500 kazahstanskih tengi (oko 57 evra), javlja Beta.

Muški kupaći kostim, nazvan "mankini" nalik "tangama" s tregerima, postao je poznat zbog filma "Borat" u kojem glavnu ulogu tumači Saša Baron Koen.

"Borat" je 2006. godine Koenu donio nagradu "Zlatni globus" Udruženja stranih dopisnika u Holivudu, a zabranjen je u Kazahstanu zato što je tu zemlju prikazao kao zaostalu i varvarsku.

Medjutim, Kazahstan je šest godina kasnije priznao da mu je taj film doveo više turista.

Koen u tom filmu glumi "kazahstanskog novinara Borata Sagdijeva" koji putuje kroz SAD i razgovara s Amerikancima, izvrgavajući podsmjehu i njih, i sebe, i Kazahstan o kojem su podaci iznijeti u filmu izmišljeni.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.