Baković: Značajne razlike u ostvarivanju prava djece na sjeveru i jugu, na selu i u gradu
Ilustracija

Međunarodni dan djeteta

Baković: Značajne razlike u ostvarivanju prava djece na sjeveru i jugu, na selu i u gradu

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, čestitao je 20. novembar - Međunarodni dan djeteta i tim povodom pozvao sve društvene činioce da odgovornim i posvećenim radom daju doprinos unapređenju stanja u ovoj oblasti.

Ujedinjene nacije  su 1954. godine ustanovile ovaj dan, a 20. novembra 1959. usvojile su Deklaraciju o pravima djeteta.

Na isti datum, 30 godina kasnije, usvojena je Konvencija o pravima djeteta. Za proslavu ovogodišnjeg Dana, UNICEF je pozvao djecu iz cijelog svijeta da preuzmu ključne uloge u medijima, politici, biznisu, sportu i zabavi kako bi izrazili svoju podršku milionima svojih vršnjaka koji su 20. novembra nezaštićeni, koji se ne školuju i koji su raseljeni, podsjećaju iz kancelarije Ombudsmana.

Baković je ocijeni da se u pogledu ostvarivanju dječjih prava, posmatrano u cjelini, iz godine u godinu u Crnoj Gori se zapaža određeni napredak. 

Međutim, ističe da su i dalje prisutne slabosti, problemi i značajne razlike u ostvarivanju prava djece: sjever-jug, selo – grad i u pogledu ostvarivanja prava ranjivih kategorija djece.

"Zaštitnik je u Alternativnom Izvještaju o drugom i trećem  periodičnom izvještaju Crne Gore o primjeni Konvencije UN o pravima djeteta iznio zapažanja i dao preporuke za unaprjeđenje stanja u oblastima kao što su zakonodavstvo, obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, dječja participacija, inkluzija, porodično-pravni postupci i td. Kao jedan od načina da se unaprijedi stanje u oblasti dječjih prava, vidimo između ostalog  i kroz direktnu saradnju sa djecom – zlatnim savjetnicima Zaštitnika", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i da je Zaštitnik nedavno objavio javni poziv za izbor članova Mreže zlatnih savjetnika.

"Mreža je savjetodavno i saradničko tijelo koje okuplja djecu i mlade. Mreža može imati do 20 članova, uzrasta 13-16 godina. Članstvo u Mreži traje tri godine, a djeca se biraju kao pojedinci, a ne predstavnci svoje škole, grada ili neke organizacije. Opšti cilj Mreže je stvaranje uslova za postizanje većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života radi afirmacije i zaštite njihovih osnovnih prava i sloboda. Zlatni savjetnici se uključuju u rad Institucije davanjem predloga, sugestija, mišljenja - koja se takođe uključuju u procese donošenja zakona, propisa i drugih akata. Djeca se kontinuirano edukuju o svojim pravima, a organizuju se i sastanci mreže kao i Godišnja konferencija, na kojoj predstavljaju rad i rezultate. Detalji o Mreži i prijavi nalaze se na sledećem linku: http://www.ombudsman.co.me/img-articles/265/1510217474_poziv.pdf", pojašnjavaju iz ove institucije.

Dodaje se i da su povodom Međunarodnog dana djeteta predstavnici Institucije intezivirali posjete obrazovnim i ustanovama socijalne zaštite, nevladinim organizacijama u čijem fokusu rada su prava djece i mladih kao i saradnju sa medijima.

Takođe, povodom Dana djeteta Zaštitnik će u saradnji sa OEBS-om i Agencijom za elektronske medije organizovati regionalnu konferenciju Zapadnog Balkana: “Zaštiti i poštuj - čuvajmo ljudska prava ” (23. i 24. novembar), a prvi dan biće posvećen pravima djeteta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.