Više od pola otrovnih lutki završilo kod djece
ilustracija

Analiza pokazala

Više od pola otrovnih lutki završilo kod djece

Čak 1.473 otrovne igračke, koje u sebi sadrže hemikaliju (ftalat) opasnu po zdravlje, završile su kod djece, pokazala je analiza inspektora Uprave za inspekcijske poslove.

Posljednjih mjeseci na crnogorsko tržište uvezeno je 2.238 štetnih igračaka, a više od polovinu njih završilo je kod mališana, piše Dan.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da su u oktobru sanitarni inspektori sprovodili planirani (proaktivni) nadzor proizvoda plastičnih igračaka na tržištu. Kako su kazali, izvršeno je 15 pregleda kod uvoznika, distributera i u maloprodaji.

Iz Uprave su precizirali da su na tržištu nađene neispravne lutke "Medžik grl", "Šarm grl", "Hepi bjutiful&Hepi Nju Svit", "Bela", "Grl lavli", "Dols kjut", "Minion", "Snežana sa patuljcima", "Pokemon veliki", "Frozen", "Maj lavli hors".

Ftalat je hemikalija koja se može naći u mekoj plastici i može imati toksično dejstvo na jetru, bubrege i reproduktivni sistem. Posljednji nalazi inspekcija pokazali su da su se pojedine otrovne igračke na tržištu nalazile i po godinu i po.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.