Fors Montenegro: Informacije o fondovima EU na aplikaciji

Konferencija u Kolašinu

Fors Montenegro: Informacije o fondovima EU na aplikaciji

U cilju kontinuiranog informisanja potencijalnih korisnika o fondovima Evropske unije i načinu njihovog korišćenja, Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore "FORS Montenegro" pripremila je mobilnu aplikaciju za korisnike Andriod i iOS operatvnih sistema.

U Kolašinu je danas počela dvodnevna Konferencija na temu Iskustva u povlačenju sredstava EU – izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse, koju organizuje Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore "FORS Montenegro".

"Ciljevi konferencije su promovisanje dostupne podrške Evropske unije, predstavljanje primjera dobre prakse u korišćenju sredstava Evropske unije, razmjena iskustava sa korisnicima iz zemalja regiona i identifikacija glavnih izazova za uspješno korišćenje ove podrške i preporuka za njeno unapređenje", saopšteno je iz te NVO.

Na otvaranju Konferencije, kako je saopšteno, govorili su Željka Vuksanović, predsjednica Opštine Kolašin, Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Marina Vujačić, državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova, Mladen Červenjakov, ambasador Bugarske u Crnoj Gori, Hrvoje Vuković, konzul u Ambasadi Hrvatske u Crnoj Gori i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra. Konferencija je okupila predstavnike organizacija civilnog društva, lokalne i državne uprave, javnih institucija i preduzeća, donatora i medija, iz Crne Gore i zemalja regiona.

DSC0980

Konferencija je dio projekta Let's Grow Together with IPA 2, koji ima za cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za pisanje i realizaciju projekata, kao i promovisanje Instrumenta za pretpristupnu podršku – IPA i ostalih programa podrške Evropske unije među potencijalnim korisnicima ovih sredstava.

"U procesu evropskih integracija, Evropska unija obezbjeđuje značajna sredstva za Crnu Goru kao podršku pregovaračkom procesu i reformama koje doprinose boljem životnom standardu i kvalitetu života građana, a povod za projekat je prepoznata nedovoljna informisanost mogućih korisnika ove podrške, na prvom mjestu organizacija civilnog društva, kao i nedovoljno razvijeni kapaciteti za pripremu i realizaciju projekata u skladu sa pravilima i procedurama donatora", navodi se u saopštenju.

Projekat, koji se završava krajem ove godine, realizuje se u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

"Glavne projektne aktivnosti uključuju obuke za pisanje i sprovođenje projekata, prezentacije i publikacije o dostupnim fondovima Evropske unije, izradu i distribuciju priručnika za pisanje i implementaciju projekata, kao i realizaciju pet malih grantova za organizacije koje su prošle program obuke i koji su predstavljali praktičnu primjenu znanja i vještina stečenih kroz učešče u projektu", saopšteno je NVO FORS Montenegro.

U cilju kontinuiranog informisanja potencijalnih korisnika o dostupnoj podršci Evropske unije, FORS Montenegro je uradio i mobilnu aplikaciju sa korisnim informacijama o programima i sredstvima koji su na raspolaganju Crnoj Gori.

"Aplikacija se može preuzeti sa Google Play store-a za korisnike Android operativnog sistema odnosno sa App Store-a za korisnike iOS operativnog sistema, pri čemu je prilikom pretrage potrebno unijeti naziv aplikacije Programi podrške EU. Linkovi za preuzimanje aplikacije su: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bild.fors&hl=en i https://itunes.apple.com/us/app/programi-podr%C5%A1ke-eu/id1299065978?mt=8", ističe se u saopštenju.

Projekat Let's Grow Together with IPA 2, kako se dodaje, finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Instrumenta za civilno društvo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.