Održan koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u Tivtu

Održan koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u Tivtu

Nakon gostujućih koncerata u Nikšiću na otvaranju Nikšić gitar festa i na Cetinju u okviru MIT festivala, Crnogorski simfonijski orkestar je pored Podgorice i u ovoj sezoni nastavio sa nastupima u ostalim crnogorskim gradovima.

U saradnji Muzičkog centra Crne Gore i tivatskog Centra za kulturu, simfoničari su sinoć u okviru Novembarskih dana 2017. održali koncert u Tivtu pred oko tri stotine posjetilaca. Maestro Grigorij Krasko je za ovu priliku odabrao dvije poznoromantičarske simfonijske poeme - „Til Ojlenšpigl“ Riharda Štrausa (1894-5) i „Čarobnjakov učenik“ francuskog kompozitora Pola Dika (1897), kao i „Igre iz Galante“ Zoltana Kodalja iz 1933. godine.

Sve tri kompozicije prvi put su izvedene u Tivtu, dok je simfonijska poema „Čarobnjakov učenik“ imala crnogorsku premijeru. Ovo djelo, inspirisano vanmuzičkim sadržajem – istoimenom Geteovom poemom iz 1797. godine, široj javnosti je prepoznatljivo iz Diznijevog animiranog filma „Fantazija“ (1940). Osim „Čarobnjakovog učenika“ i ostale dvije kompozicije su zbog svojih prijemčivih melodija, teksturnih i temporalnih preokreta, kao i raznobojne orkestracije, omogućile našim simfoničarima da iskažu brojne interpretativne mogućnosti, zbog čega je i ovaj nastup CSO-a ispraćen uz dugotrajan i topao aplauz tivatske publike.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.