Pripadnici oružanih snag siluju žene muslimanske manjine Rohindža
Ilustracija

Podaci UN-a

Pripadnici oružanih snag siluju žene muslimanske manjine Rohindža

Pripadnici oružanih snaga Mjanmara "sistematski" siluju žene muslimanske manjine Rohindža, izjavila je danas specijalna izaslanica UN Pramila Paten poslije svjedočenja nekoliko žena u prihvatnim centrima u Bangladešu.

Pramila Paten koja je zadužena da istraži seksualno nasilje nad ženama naroda Rohindža, posjetila je distrikt Koks Bazar gdje se nalazi nekoliko hiljada pripadnika te manjine, prenosi Beta.

Prema njenim riječima, vojnici su sproveli nekoliko "orkestriranih" zločina koji bi mogli da budu označeni kao zločini protiv čovječnosti.

"Čula sam grozne priče o kolektivnom silovanju i da su mnoge žene i djevojke preminule poslije toga", rekla je izaslanica UN i dodala da je razgovarala i s pojedinima žrtvama na kojima su bile vidne povrede od zlostavljanja.

Više od 900.000 pripadnika Rohindža pobjeglo je od obnovljenih sukoba 25. avgusta u susjedni Bangladeš.

Rohindže u Mjanmaru smatraju "strancima" i vlast te zemlje, u kojoj su 95 odsto stanovnika budisti, ne priznaje im državljanstvo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.