Efikasno trošenje sredstava u politikama integracije Roma neophodno za postizanje konkretnih rezultata
Regionalna konferencija

Regionalna konferencija u Tirani

Efikasno trošenje sredstava u politikama integracije Roma neophodno za postizanje konkretnih rezultata

Regionalna konferencija o popunjavanju budžetskih nedostataka u politikama integracije Roma, koju je organizovao Akcioni tim projekta „Integracija Roma 2020“ (RI2020) Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u saradnji sa Ministarstvom zadravlja i socijalne zaštite Albanije, počela je danas u Tirani.

Konferencija je okupila predstavnike vlada zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i Crne Gore, zatim Turske, donatorske organizacije koje djeluju u regionu, predstavnike finansijskih institucija i regionalni inicijativa.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović poručio je na otvaranju konferencije da su regionu potrebna koordinirana i zajednička ulaganja radi smanjivanja socijalnih izdataka.

"To je naročito važno s obzirom da se između 30 i 50 procenata odobrenih akcionih planova za Rome u cijelom regionu oslanja na sredstva stranih donatora. Započinjanje procesa mnogo bolje koordinacije donatora i efikasnog trošenja novca radi postizanja konkretne praktične promjene je od velike važnosti,“ rekao je Svilanović.

On je podsjetio da je najnovije izdanje Balkanskog barometra (BB), istraživanja koje ova organizacija sprovodi, pokazalo da su građani iz regiona zabrinuti prvenstveno zbog zapošljavanja i ekonomske situacije.

„U skladu s tim je za suzbijanje predrasuda i diskriminacije romske zajednice potreban intenzivan angažman i dobro razumijevanje uzroka. Prema Balkanskom barometru 16% vodećih privrednika iz Jugoistočne Evrope ne bi zaposlilo Rome bez obzira na njihovu stučnu spremu dok 19% njih nije sigurno da bi to uradilo. Osim toga, skoro 55 procenata poslodavaca smatraju da bi zapošljavanje Roma negativno uticalo na prodaju roba i usluga i na radnu atmosferu u preduzeću. Ovakva gledišta i stavove poslodavaca treba promijeniti,“ dodao je Svilanović.

Od predstavnika vlada iz regiona i donatora očekuje se da utvrde i povežu, bilo na bilateralnoj ili regionalnoj osnovi, odgovarajuće mogućnosti finansiranja mjera i programa koji se ne mogu u potpunosti finansirati iz nacionalnih budžeta.

Ministarka zdravlja i socijalne zaštite Albanije Ogerta Manastirliu naglasila je da je krajnje vrijeme za punu integraciju Roma i Egipćana u društvo, što i jeste cilj njenog ministarstva. Dodala je da u tom pogledu postoji nacionalni akcioni plan sa konkretnim aktivnostima u službi integracije, koje su posebno usmjerene na stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje i istakla da se 55 procenata ovih mjera finansira iz budžeta a 45 procenata od donatora.

„Za nas je veoma važno da postoji koordinacija u sprovođenju politika kada se radi o integraciji manjina, a posebno saradnja sa organizacijama civilnog društva, koja je od presudne važnosti. Namjeravamo da postanemo primjer regionalne saradnje na ovom polju“, kazala je Manastirliu.

Ministarka rada i socijalne politike Makedonije Mila Carovska istakla je da inkluzija predstavlja dodatnu vrijednost za društvo i da u tom cilju ima prostora za unaprijeđenje budžetskog planiranja.

„Suočavamo se sa velikim izazovima u pokušaju da naše prioritete povežemo sa praksom. Stambeno zbrinjavanje je najveći problem u našoj ekonomiji i budžet za ove svrhe treba udvostručiti. Ministarstvo će u 2018. godini raditi sa Svjetskom bankom na reformi sistema socijalne zaštite radi bolje raspodjele sredstava u cilju smanjenja siromaštva ne samo manjina već i svih drugih građana naše ekonomije koji se suočavaju sa ovim problemom“, rekla je Carovska.

Projekat „Integracija Roma 2020“ Savjeta za regionalnu saradnju pruža tehničku pomoć vladama radi boljeg uvrštavanja integracije Roma u javne politike i reforme, boljeg praćenja uticaja politika integracije Roma i obezbjeđivanja odgovarajućeg budžeta kako bi se postigli ciljevi predviđeni strategijama i akcionim planovima za Rome. Ostvaren je značajan napredak kada je u pitanju bolja regionalna saradnja i dobro strukturirano praćenje procesa integracije Roma. Projekat će nastaviti da vladama pruža neophodnu pomoć prilikom pripreme godišnjih izvještaja o napretku kao i prilikom rada na boljem budžetiranju strategija i akcionih planova za integraciju Roma.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.