Bosanski islamista spremao pokolj u Francuskoj
Foto: AP

Samoproglašeni bosanski imam

Bosanski islamista spremao pokolj u Francuskoj

Samoproglašeni bosanski imam našao se u centru antiterorističke istrage koja je spriječila pokolje u Francuskoj. Ovog Švajcarca, porijeklom iz BiH, mediji predstavljaju kao "konvertita" koji je bio mozak operacije podsticanja preko društvenih mreža.

Abdal al Bosni (27), u prevodu Abdal iz Bosne uzeo je nadimak da bi istakao svoje porijeklo, ističu u Francuskoj. On je razgranao grupu preko šifrovane društvene mreže "Telegram" koju rado koriste islamski teroristi.

Uzgred, to je pokrenulo i pitanje neophodnosti kontrole ovakvih načina komunikacije. Al Bosni, otac dvoje djece, oženjen Kolumbijkom starom 23 godine, koja je takođe privedena u akciji specijalaca, uhapšen je u Francuskoj, gdje je nedavno stigao iz Švajcarske, u operaciji u kojoj je zatvoreno ukupno 10 osumnjičenih osoba koje su razmjenjivale poruke s namjerom da izazovu teroristički napad. Kolovođa je bio baš Al Bosni.

Privedene osobe su starosti od 18 do 65 godina, praktično svi su odranije poznati policiji, osim najstarijeg, bivšeg legionara koji je primio islam. Al Bosni ih je sve ohrabrivao da stupe u akciju, a u jednoj od poruka je tvrdio da je novac za to obezbijeđen.

Specijalci su krenuli u operaciju poslije saznanja da se sprema napad u Nici na policajce, ali i obične građane. Neki francuski mediji ističu da je moguća meta bio i grad Marselj.

Diskutovalo se i o drugim ciljevima. Prilikom hapšenja, nije pronađeno oružje, ali je zaplijenjen bogat informatički sadržaj u računarima. Plan napada nije bio u fazi konkretizacije, a kao sredstva za izvršenje u razmjeni poruka pominjale su se suicidne akcije, napadi noževima i automobilom.

Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.