Bivši katalonski ministar na slobodi uz kauciju
Santi Vila

U iznosu od 50.000 eura

Bivši katalonski ministar na slobodi uz kauciju

Bivši katalonski ministar ekonomije Santi Vila platio je kauciju u iznosu od 50.000 eura i sudija je naredio njegovo puštanje na slobodu, saopštili su danas španski zvaničnici.

Vila, koji je proveo noć u zatvoru, jedini je član raspuštene katalonske vlade kome je odobrena kaucija.

Sud je odbio kauciju za ostale ministre koji su uhapšeni u sklopu istrage o pobuni zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Španski sud je juče odredio pritvor za smijenjenog katalonskog potpredsjednika Oriola Žunkerasa i još sedam bivših ministara regionalne vlade dok traje istraga.

Bivši ministar ekonomije je podnio ostavku dan prije nego što je katalonski parlament glasao za rezoluciju o nezavisnosti Katalonije.

Sudija Karmen Lamela naredila je da se Vili oduzme pasoš i da mora da se pojavljuje u sudu na svake dvije nedjelje. Protiv njega se još vodi istraga zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevjere.

Smijenjeni katalonski predsjednik Karles Pudždemon sa nekoliko saradnika nalazi se u Belgiji, a sudija Lamela je raspisala evropsku potjernicu za sve koji se nijesu pojavili na jučerašnjem pretresu.

Svi okrivljeni su suočeni sa optužbama za pobunu, podstrekivanje na pobunu i zloupotrebu javnih fondova, za šta im prijeti kazna zatvora u trajanju i do 30 godina.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.