Ubijeno više od 30 novinara u ovoj godini
Ilustracija

Izvjestioci UN saopštili

Ubijeno više od 30 novinara u ovoj godini

Specijalni izvjestioci Ujedinjenih nacija saopštili su da se svijet suočava sa spiralom napada na novinare te da je samo u ovoj godini ubijeno više od 30 novinara u ciljanim napadima.

Govoreći povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima izvjestioci UN Agnes Kalamard i Dejvid Kaj su pozvali države da preduzmu korake u tom pogledu.

"Osim što oduzimaju ljudske živote i porodicama njihove najmilije, cilj ovih napada jeste da se uništi uloga novinarstva koja je suštinska za demokratska društva", navedeno je u njihovom saopštenju, prenose agencije.

Kako ističu, napadi na novinare su česti i rašireni u mnogim dijelovima svijeta.

"Kad države ne sprovedu nezavisnu i cjelovitu istragu koja dovede izvršioce pravdi, ubice i njihovi saveznici su ispunili cilj", saopšteno je iz UN.

Napadi moraju prestati kao i, kako su naveli, demoniziranje izvještavanja i nekih medija od strane političkih lidera na najvišem nivou.

"Naše društvo ne može sebi priuštiti takav trend i zato pozivamo sve države da ga odmah zaustave", piše u saopštenju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2013. godine proglasila 2. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.