Crna Gora snažno zagovara osnivanje regionalnog naučnog instituta
Marković - Šoper

Marković - Šoper

Crna Gora snažno zagovara osnivanje regionalnog naučnog instituta

Crna Gora snažno zagovara osnivanje regionalnog naučnog instituta, saopšteno je tokom sastanka premijera Duška Markovića i bivšeg generalnog direktora Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) prof. dr Herviga Šopera.

Zahvalivši se profesoru Šoperu na inicijativi za otvaranje instituta kao i na zalaganju za taj projekat i povjerenju koje iskazuje prema Crnoj Gori predsjednik Marković je rekao da i sam koristi svaku priliku da na najvišem političkom nivou promoviše projekat otvaranja regionalnog instituta uvjeren da ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom regionu nedostatak znanja predstavlja jedan od najvećih izazova.

„Ako bismo uspjeli da implementiramo projekat ostvarili bismo jednu od ključnih pretpostavki za napredak cijelog regiona jer su u današnje vrijeme inovacije i razvoj nauke neophodni za omogućavanje perspektive mladim ljudima“ – rekao Marković.

On je rekao da će Vlada Crne Gore učiniti sve da projekat zaživi.

Šoper, koji je autor Inicijative o osnivanju međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, iskazao je zadovoljstvo time što Crna Gora snažno podržava projekat međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope i zahvalio se predsjedniku Vlade na tome.

„Pozitivna atmosfera na nedavnom sastanku zvaničnika iz ovog regiona u CERN-u svima je ulila optimizam“ – rekao je Šoper.

Bivši direktor CERN-a informisao je podrobno predsjednika Vlade o sličnom projektu SESAME – Synchrotron-Light for Experimental Science and Applications in the Middle East (Laki sinhrotron za eksperimentalnu nauku i primjenu na Bliskom istoku) koji je okupio više država Bliskog i Srednjeg istoka i predstavljao pionirski poduhvat u njihovoj naučnoj saradnji.

Na sastanku je ocijenjeno da bi osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope ojačalo saradnju država našeg regiona ali i da bi imalo multiplikativni efekat na ekonomije svih država učesnica projekta i na njihov razvoj.

U tom kontekstu dogovoren je niz konkretnih koraka koje bi trebalo preduzeti u narednom periodu.

Sastanku je prisustvovala ministarka nauke dr Sanja Damjanović koja je na nedavno odrzanom sastanku povodom potpisivanja Deklaracije o namjeri u CERN-u izabrana za predsjednicu Upravnog odbora ovog regionalnog projekta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.