Posle napada u Njujorku Tramp naložio strožu kontrolu stranaca
Foto:Tanjug/AP

Osam mrtvih, napadač ranjen

Posle napada u Njujorku Tramp naložio strožu kontrolu stranaca

Američki predsjednik Donald Tramp naložio je kasno sinoć jačanje programa za provjeru stranaca koji dolaze u SAD, nekoliko sati posle napada u Njujorku u kojem je poginulo osam i povrijeđeno 11 osoba.

"Upravo sam naredio ministarstvu unutrašnje bezbjednosti da ojačaju program za provjeru koji je već ekstremno strog", naveo je Tramp na Tviteru i dodao da je "lijepo biti politički korektan, ali ne za takve stvari".

Napadač je identifikovan kao Uzbekistanac (29) kojeg je u stomak ranio policijac, ali su bolniči izvori naveli da će preživjeti.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, agencija AP je prenijela da je u pitanju Sajfulo Saipov, koji je legalno ušao u SAD 2010. godine i da je vozačku dozvolu dobio u američkoj savezenoj državi Floridi, ali je živio u Nju Džersiju.

Vlasti su posle napada pretresle dom napadača u Nju Džersiju, kao i vozilo parkirano ispred njegove zgrade. 

Među osam žrtava napada u Njujorku, nalazi se šest stranaca pet argentinskih turista i jedna Belgijanka.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio je okarakterisao napad, koji se dogodio na praznik Noć veštica (Halloween), kao "teroristički i kukavički čin".

Napadač je iznajmljenim kamionetom uletio među bicikliste na biciklističkoj stazi i pješake u njujorškoj četvrti Menheten, nekoliko blokova od spomenika žrtvama terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar. 

Mediji su prenijeli da je napadač uzviknuo "Alah Akbar" (Bog je veliki) kad je policija pucala u njega. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.