Sveta Petka: Kolona vjernika ispred crkve na Kalemegdanu
Foto:Novosti.rs

Zaštitnica žena i siromašnih, omiljena svetiteljka u regionu

Sveta Petka: Kolona vjernika ispred crkve na Kalemegdanu

Veliki broj vjernika okupio se danas na Kalemegdanu da u crkvi Sveta Petka, da bi zapalili svijeće, osveštaju slavske kolače i uzmu svetu vodicu, pišu Večernje novosti.

Sveta mati Paraskeva, u narodu poznata kao Sveta Petka, zaštitnica žena i siromašnih, ima poseban značaj za Srbe i Beograđane. 

Po predanju, srpskog je porijekla, a njene mošti dugo su se nalazile u temeljima prijestonog grada Despota Stefana, pa se svetica često naziva još i Sveta Petka Srpkinja i Sveta Petka Beogradska.

- Čudotvorne mošti prepodobne mati Paraskeve donijete su 1398. u Beograd, zahvaljujući kneginji Milici, tada monahinji Evgeniji. Despot Stefan ih je pohranio u srce prijestonice, u pećinsku kapelu kraj čudotvornog izvora. Riječ je o jednoj od najstarih svetinja prestonog grada, koji je već u apostolskim vremenima bio episkopsko sjedište. Iznad te svetinje je podignuta današnja kapela Svete Petke - - kaže protojerej stavrofor dr Radomir Popović, starešina Crkve Svete Petke i dekan Akademije SPC za umetnosti i konzervaciju.

U pećinskoj kapeli mošti su se nalazile sve do 1521. kad je Sulejman Prvi osvojio Beograd, a mošti su odnijete u Carigrad.

- Mošti svetiteljke otkupili su rumunski knezovi i 1641. prenijeli u Jaši gdje i danas počivaju, osim dva prsta šake, koji su u našoj kapeli - kaže dr Popović.

On ističe da vjernici svakodnevno u velikom broju dolaze u kapelu Svete Petke po vodu kojoj se pripisuje iscjeliteljska moć.

- Ovdje se i danas dešavaju čuda - kaže dr Popović i kaže da izvor u pećinskoj crkvici Svete Petke uvijek teče istim intenzitetom, bilo da je godina sušna ili kišovita.

Sveta Petka kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vjere poštuje se u cijelom pravoslavnom svijetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiju u Rumuniji dolaze i pripadnici drugih religija vjerujući u njenu isceliteljsku moć.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.