Smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu
Ivana Vojinović

Smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o stanju životne sredine u Crnoj Gori sa predlogom mjera za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, koja oslikava generalno stanje životne sredine u Crnoj Gori za 2016. godinu.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović na konferenciji za medije održavoj nakon sjednice, upoznala je javnost sa osnovnim nalazima ovogodišnjeg programa monitoringa.

„Na bazi ocjene postojećeg stanja životne sredine definiše se i set predloga mjera u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu odredjenih aktivnosti koje su uočene, kao i uočenog negativnog trenda i, sa druge strane se definiše poseban Akcioni plan u kome se nadležne institucije zadužuju da realizuju nužne i neophodne mjere, kako bi se stanje životne sredine u Crnoj Gori dodatno unapređivalo i poboljšalo”- kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu.

Vojinović je naglasila da ovogodišnja Informacija predstavlja rezultat realizacije godišnjeg programa monitoringa svih segmenata životne sredine – vode, vaduha, zemljišta, morskog ekosistema i biodiverziteta i rezultat prikupljenih podataka od svih nadležnih državnih organa u oblasti životne sredine i jedinica lokalne samouprave. 

Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić upoznao je javnost sa Informacijom o praktičnom obrazovanju kod poslodavaca u školskoj 2017/2018. godini, usvojenoj na današnjoj sjednici Vlade.

GetImage8

Tomić je naglasio da Informacija predstavlja izazov i odgovor sistema obrazovanja na stalnu i konstatnu potrebu usklađivanja obrazovanja sa tržištem rada.

„Od ove školske godine na nivou države Crne Gore oko 40 odsto svih upisanih srednjoškolaca na nivou trećeg nivoa obrazovanja će ući u sistem dualnog obrazovanja, što znači da će cjelokupnu praktičnu nastavu realizovati kod poslodavaca a teorijski dio nastave će se realizovati u okviru škole”- rekao je generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih.

Ocijenivši da su nakon deset godina stvorene pretpostavke da se na cjelovit, sistemski sveobuhvatan način otpočne sa ponovnom primjenom dualnog obrazovanja u obrazovanju Crne Gore, Tomić je naglasio da je za program dualnog obrazovanja u Crnoj Gori bilo zainteresovano oko 115 poslodavaca, te da je riječ o najprestižnijim hotelskim lancima kao i drugim sektorima privrede.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.