Borba za bolji položaj radnika u EU
Marijan Tisen

Temeljni ugovor o socijalnim pravima

Borba za bolji položaj radnika u EU

Iako ima svoje zakonodavstvo koje svaka članica mora uvesti u svoje regulative Evropska Unija je i dalje šaroliko društvo. Društvo u kojem se radnička prava razlikuju os zemlje do zemlje.

Ekonomska kriza sa kojom se Svijet nosio prethodnih godina je omogućila ne samo urušavanje životnog standard već i urušavanje položaja radnika ne samo na Istoku već i na Zapadu Evropske Unije.

Evropska Unija je krajem aprila započela rad na još jednom temeljnom ugovoru koji  bi trebalo da promijeni sliku Evrope ali i u mnogome popravi položaj radnika na cjelom prostoru Unije. Radi se o temeljnom ugovoru o socijalnim pravima za koji mnogi u briselskoj administraciji tvrde da ga treba donijeti što prije.  

evropskakomisija

Evropska Komisija objavila je prije neki dan, godišnjii izvještaj o tržištu rada koji  prvi put konstatuje da se broj zaposlenih u zemljama Unije vratio na brojke prije ekonomske krize. I nezaposlenost koja je 7,6%  skoro da je na nivou prije ekonomske recesije. Konstatuje se da je sada mnogo lakše nezaposlenima da dođu do posla a sa druge strane fleksibilni radni ugovori donijeli su poslodavcima prednosti ali se i Evropa suočava sa podjelom radnika na one koji imaju ugovore na određeno i neodređeno.

I u Briselu su uočili da su radnici koji imaju ugovore na određeno imaju manje prava a Iita prava im se manje štite.  

zgradaevropskakomisija

“Moramo osigurati poštene radne uslove i zaštititi sve radnike nezavisno od njihovog ugovornog statusa. Na osnovi temeljnog ugovora o socijalnim pravima radimo na modernizaciju pravila o zapošljavanju i radnim ugovorima kao i sistemu socijalne zaštite kako bi dostigli bolje radne i životne uslove širom Evroske Unije..” kazala je Marijan Tisen, Evropska komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja, predstavljajući izvještaj.

Bez obzira na oporavak ekonomije u svim zemljama Evropske Unije primjećeno je da su plate radnicima zaposlenim na određeno vrijeme niže nego onima koji imaju stalan ugovor za posao. To je posebno došlo do izražaja u onim članicama koje bilježe viši procenat nezaposlenosti. U njima je i broj ugovora na određeno veći.

Evropskakomisija

Donošenjem temeljnog ugovora o socijalnim pravima Brisel namjerava da predloži promjene zakonodavstva ali i započne socijalni dijalog o modernizaciji pravila na tržištu rada ali i socijalnog osiguranja za sve. 

Smisao temeljnog ugovora o socijalnim pravima jeste stvaranje poštenije Evrope, smatraju  u Briselu ali i potreba da se spriječi socijalno raslojavanje koje ozbiljno prijeti da poremeti društvene odnose u tradicionalnim zapadnim demokratjama.  

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.