Opozicija: Zahtijevamo da DPS pristane na izbore
Sastanak opozicije

Građanska petorka

Opozicija: Zahtijevamo da DPS pristane na izbore

Predstavnici Demokrata, SNP-a, URA, SDP-a i Demosa razgovaraće u ponedjeljak u podne u centrali SNP-a. Temu sastanka takozvane građanske opozicije odrediće aktuelna politička dinamika, kazali su Pobjedi iz tih stranaka.

Potpredsjednik URA-e Neđeljko Rudović očekuje da će subjekti građanske opozicije ponovo konstatovati i učvrstiti svoj zahtjev za novim izborima i opet „prebaciti loptu u dvorište DPS-a, kao što je to uradila i EU i naši međunarodni partneri”.

“Sastanak građanske opozicije je dogovoren ranije i na njemu će teme određivati aktuelna politička dinamika. Vidjeli smo i nakon sastanka lidera DPS-a sa šefom Delegacije EU da Brisel zahtijeva dijalog i rješenje krize. DPS se prosto nalazi u jednoj situaciji koju možemo okarakterisati kao ćorsokak”,  rekao je Rudović.

DPS, kako je kazao, ne može više da ignoriše da je potreban korak u pravcu razuma i rješavanja pat pozicije.

“Da bi preporuke OEBS-a bili usvojene i implementirane, između ostalog, neophodne su dvije trećine poslanika. Te dvije trećine nema bez opozicije. S druge strane, opozicija zahtijeva da DPS pristane na vanredne izbore, da bismo o bilo čemu razgovarali. Tu nema pomjeranja”,  rekao je Rudović.

Prema njegovim riječima, DPS ne može da objasni zbog čega ne možemo uz predsjedničke i lokalne izbore naredne godine istovremeno imati i parlamentarne.

“Jednostavno oni nemaju argumenata za odbijanje izbora”,  rekao je Rudović.

U međuvrenemu, kako navodi, opozicija treba ovaj period da iskoristi i stavi na papir zajedničke uslove, vrlo precizno i konkretno definisane, za organizovanje prijevremenih izbora.

“To je ono što mislim da bi definitivno trebalo da bude zadatak opozicionih partija, u smislu neke vrste tehničke saradnje i koordinisanog djelovanja u tom pravcu”,  ocijenio je Rudović.

Domaćin sastanka, lider SNP-a Vladimir Joković, kazao je Pobjedi da će na početku sastanka u ponedjeljak učesnici utvrditi dnevni red.

“Tema će biti sve što je aktuelno u sadašnjoj političkoj situaciji u Crnoj Gori. Nijesmo precizno odredili teme, već ćemo to učiniti na samom sastanku. Moguće da će biti riječi i o preporukama OEBS-a”,  rekao je Joković.

On je kazao kako očekuje da će učesnici, kao i prošlog puta, postići „visok stepen saglasnosti“.

Podsjetimo, na prethodnom sastanku lideri „građanske petorke“ dogovorili su da nastave bojkot parlamenta dok ne dobiju datum novih izbora.

Pobjeda/Cdm

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.