Za 100 miliona dolara prodaje se Da Vinčijeva slika
Foto: abcnews.go.com

Njujork

Za 100 miliona dolara prodaje se Da Vinčijeva slika "Salvator Mundi"

Salvator Mundi, posljednja slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vinčija, čija vrijednost se procjenjuje na oko 100 miliona dolara, biće prodata na aukciji u novembru u Njujorku, javlja Anadolija.

Slika će prije aukcije biti izložena u Hong Kongu, San Francisku, Londonu i Njujorku.

Naziv slike "Salvator Mundi", što u prevodu znači "Spasitelj svijeta", predstavlja Isusa kao spasitelja svijeta. Riječ je o umjetnini koja je nastala oko 1500. godine i smatra se iznimnim djelom koje se do sada nalazilo u jednoj privatnoj kolekciji.

Na slici se nalazi Isus, odjeven u kaftan u plavoj i crvenoj boji dok u jednoj ruci drži kristalnu kuglu.

Do danas je sačuvano oko 20 Da Vincijevih djela, koja se nalaze u muzejima ili kolekcijama institucija. Posljednja od njih je "Salvator Mundi", koja je bila u vlasništvu osobe čiji identitet predstavnici galerije Christie's nisu željeli otkriti.

Međutim, poznato je da se radi se o kolekcionaru iz Evrope.

Leonardo da Vinči bio je italijanski slikar, arhitekta, mislilac, matematičar i inžinjer. Njegova djela "Posljednja večera" i "Mona Lisa " spadaju među najpopularnije i najuticajnije slike renesanse.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.