Radulović: Pariški sporazum treba odbaciti i zaustaviti
Branko Radulović

Povodom sjutrašnje ratifikacije

Radulović: Pariški sporazum treba odbaciti i zaustaviti

Pariski sporazum je globalni pravno obavezujući dokument o klimi i budućnosti za zemlje potpisnice. Crna Gora će se ratifikacijom sporazuma obavezati da doprinese ostvarivanju plana da se globalno otopljavanje ograniči na nivo 2oC i manje u odnosu na predindustrijski period. Do 2030. godine Crna Gora treba da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte (GHG) za 30%, od 5.239 kilotona na nivo od 3.667 kilotona i niže, saopštio je član Predsjedništva DF-a i zamjenik predsjednika PzP-a, Branko Radulović.

''Za ostvarivanje ovih uzvišenih ciljeva potrebne su radikalne promjene dosadašnje pogrešne neoliberalne i tajkunske ekonomske prakse i dugoročno održiv razvoj u saglasju sa novim ekološkim standardima. Zato, sva usvojena dokumenta, strategije, odluke i aktivnosti u energetici su neutemeljene i pogrešne i treba ih odbaciti i zaustaviti'', kazao je Radulović.  

Neophodno je kako kaže usvojiti Strategiju niskougljeničnog razvoja, sa posebnim segmentima u energetici, transpotu, industriji, građevinarstvu i poljoprivredi.     

''Treba znati, budućnost energetskog sektora, na globalnom i regionalnom  planu će biti sledeća: državne samostalnosti nema bez energetske samodovoljnosti, tražnja za električnom energijom  i njena cijena će biti sve veća, proizvodnja električe energije će morati da zapazi visoke standarde sigurnosti i ekologije, termoelektrane će biti sa nultom emisijom gasova, ostale će biti ugašene ili će plaćati velike penale, energetska efikasnost i alternativni izvori energije će sve više dobijati na značaju'', navodi se u saopštenju.

U tom cilju smatra da elektro-energetski  potencijal treba valorizovati na sledeći način:

''Potrebno je ratifikovati sporazume sa susjedima oko zajedničkih vodotoka i stajaćih voda, u skladu sa međunarodnim standardima i principima vodnog prava i životne sredine. Valorizacija vodotoka Pive mora biti prioritetna, potpuna i efikasna. Nove HE“Komarnica“, HE“Piva II“ i HE“Kruševo“, sa revitalizovanom HE“Piva“, treba da čine jedinstven sistem, da rade u taktu i reverzibilno, da posjeduju kompezacione bazene. Od najvećeg  državnog  interesa je da se ponovo analizira  izgradnja HE„Buk Bijela“ u novim okolnostima. To su ciljevi i posledice Pariskog sporazuma, odluka Republike Srpske o izradnji HE„Buk Bijela“ na svojoj teritoriji, neposredno uz granicu sa Crnom Gorom. Takođe treba donijeti racionalnu odluku da li i kako izgraditi visoke hidroelektrane na Morači. Pod hitno zaustaviti svaku dalju aktivnost izgradnje TE „Pljevlja II“ pod ovim tehno-ekonomskim uslovima, bilo da su u pitanju Česi, Kinezi ili Amerikanci. U pitanju su zastarele tehnologije, koje nijesu u saglasju sa kriterijumima Pariskog sporazuma, ne obezbjeđuju nultu emisiju gasova'', ocijenio je Radulović. 

Smatra da su odluke pojedinih zemalja Balkana da nastave sa izgradnjom termoelektrana sa punom emisijom CO2 sulude i to ne smije da nam bude putokaz.

''Treba napokon izvršiti regulaciju u drumskom saobraćaju, kontrolu pri registraciji vozila i u odnosu na izduvne gasove, upozoriti građane da se u automobilskoj industriji dešava revolucija, da će uskoro biti obaveza hibridnog rešenja, zaustaviti uvoz polovnih vozila lošeg kvaliteta i prevaziđenih tehnologija, izvršiti regulaciju saobraćaja u gradovima u cilju manjeg zagađenja, sprovesti rigidniju kontrolu goriva. DF je kroz svoje programe „505 mjera“ i „Da radi Crna Gora“, kao i kroz niz konkretnih inicijativa u Skupštini Crne Gore, upozoravao na ova dešavanja, nudio strategije, deklaracije i  promovisao rješenja, no nažalost interesna grupa na vlasti nije imala sluha za to'', kazao je Radulović.