Užičko kolo povezuje: Igra ga cijela Jugoslavija (VIDEO)
Foto:Screenshot/RTS

Voli ga region

Užičko kolo povezuje: Igra ga cijela Jugoslavija (VIDEO)

Kad zasvira dobro poznati takt, u kolo "skaču" svi. I stari i mladi, i oni koji znaju kako se igra, i oni koji korake još nisu savladali. Prepoznatljivo srpsko kolo svira se u svakoj prilici. Vole ga i sportisti, političari, vojnici, đaci. A, voli ga i region. Uz "Užičko" se vesele i u BiH, i u Crnoj Gori, i u Hrvatskoj...

Nisu samo pozornica, svadbe i vašari rezervisani za tradicionalni srpski ples. Pravo vrijeme da se povede kolo je kada ima povoda za veselje, bilo da se slavi lični, porodični, profesionalni, ili nacionalni uspjeh. 

Kao oblik narodnog plesa, "kolo" ili "oro" široko je rasprostranjeno u mnogim narodima. I dok se u pojedinim zemljama samo poštuje kao nematerijalno kulturno nasljeđe, neguje u umjetničkim ansamblima, ili prezentuje kao dio tradicije, u Srbiji i kod Srba kolo se igra u svakoj prilici, navodi Radio televizija Srbije.

Danas je u narodu poznat kao "Užičko kolo", iako je to zapravo naziv muzičke numere.

"I pored mnogobrojnih muzičkih numera uz koje se igra (narodno) kolo, melodija 'Užičkog kola' do danas je opstala kao najpopularnija, zbog čega je izvjesno došlo do poistovećivanja ove muzičke numere sa plesom", objašnjava Zdravko Ranisavljević, nastavnik Etnokoreologije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Da "Užičko" povezuje, a ne razdvaja ljude i narode, potvrđeno je više puta. Video-snimak na kojem hrvatski fratri igraju "Užičko kolo" postao je hit na Jutjubu. Većina je imala problem sa koracima, ali je, kako prenosi jedan dubrovački list, biskup cupkao "kao od šale".

Cupkali su i hrvatski navijači i to u Frankfurtu – kada su prošle godine slavili pobjedu nad Turskom na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Zato ne treba da čudi ni kada "Užičko" povedu mještani i mještanke Fojnice u BiH.

Osim u zemljama regiona, srpsko kolo čuje se i u dijaspori. Za promociju srpske narodne igre u inostranstvu zaduženi su domaći ansambli i kulturno umetnička društva, ali to ponekad rade i komšije.

Tako su mladići i djevojke iz Pljevalja, noseći crnogorsku zastavu i narodnu nošnju, zaigrali "Užičko" usred Poljske.

Prepoznatljiva melodija i jednostavni koraci objašnjavaju zašto je ova narodna igra tako popularna.

"Kolo je jednostavno, ritmično. Spada u grupu 'kola u tri' (tri koraka) - najjednostavniji oblik kola. U tu grupu spadaju i 'Kokonješte' i 'Moravac', 'Žikino kolo'. Jednostavno je i za sviranje, i za igru, i tako se odomaćilo na svim veseljima", rekao je Aleksandar Stepić, šef orkestra AKUD "Lola".

"Nema dobre svadbe dok ne zasvira "Užičko". A, za hvatanje u kolo potrebna je samo dobra volja" kaže etnokoreolog Ranisavljević.

Izvor:Rts.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.