Amfilohije: Aktuelna vlast je primitivnija od komunističke vlasti
Mitropolit Amfilohije

Doprinos Mitropoliji je politički i ideološki

Amfilohije: Aktuelna vlast je primitivnija od komunističke vlasti

Aktuelna crnogorska vlast u ideološkom pogledu je primitivnijeg karaktera od prethodne, komunističke vlasti, a njen odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) je politički i ideološki, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit je za Dan rekao da je kroz istoriju Pravoslavna crkva bila državna vjera u Crnoj Gori.

"Mitropolija crnogorska, Pravoslavna crkva, bila je državna vjera u Crnoj Gori. Tako je bilo čak i za vrijeme Crnojevića, a naročito 1503. godine kad su Crnojevići nestali i kada je posljednji Crnojević predao, na neki način, i državnu vlast, prema tadašnjim prilikama, mitropolitu cetinjskom. I onda kada je odvojena svetovna od crkvene vlasti, za vrijeme knjaza Danila, i naročito kasnije za vrijeme kralja Nikole, Pravoslavna crkva je ovdje bila državna. Sve druge vjere su bile priznate, imale su ista prava, ali je Pravoslavna crkva bila državna vjera", rekao je Amfilohije.

On je naglasio da je ta crkva sada van zakona.

Podsjeća da su u Crnoj Gori uspostavljeni temeljni ugovori sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom zajednicom, sa Jevrejskom opštinom, koja se prvi put u istoriji pojavila, što je, smatra on, dobro.

"Jedina crkva koja do sada nije udostojena da se između nje i nove države uspostavi jedan zakonski, normalni odnos, jeste Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija. Razlog za to nesumnjivo je ideološki", politički smatra on.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.