Vern u posjeti Herceg Novom: Potrebno unaprijediti saradnju
Vern - Katić

U oblasti turizma i kulture

Vern u posjeti Herceg Novom: Potrebno unaprijediti saradnju

Zamjenik ambasadora Švedske za Crnu Goru Joakim Vern sastao se juče popodne sa predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem i saradnicima. Susret je bio prilika za razgovor o načinima za jačanje saradnje, posebno u oblasti kulture i turizma.

Značajan korak napravljen je organizacijom Dana nordijskog filma, koji su dio programa Oktobarskih dana posvećenih prazniku grada. Konstatovano je da je dobro i poželjno da ovakvih projekata bude više.

Kako je kazao Vern, interes ambasade Švedske je veća prisutnost i potrebni su im pouzdani partneri u Crnoj Gori. S tim u vezi, veoma ga raduje da je grad Herceg Novi pokazao otvorenost za saradnju, vjeruje da je ovo samo početak i veoma rado će ponovo posjetiti našu opštinu.

''Katić je istakao da je na nivou države ovog ljeta evidentiran povećan broj turista iz nordijskih zemalja, te da je želja da se ovakav trend nastavi, kao i da Herceg Novi bude dodatno prepoznat kao potencijalna destinacija.Takođe, informisao je zamjenika švedskog ambasadora o jakoj vezi koja postoji između našeg grada i Kraljevine Norveške, pobratuimstvu sa Levangerom, te programu koji ta zemlja realizuje sa Institutom ''Dr Simo Milošević''. Istakao je da ovakva saradnja može služiti kao dobar primjer za povezivanje sa nekim od gradova u Švedskoj, sa čim se i Vern saglasio'', saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Predsjednik je upoznao Verna sa činjenicom da je u našem gradu živio Nobelovac Ivo Andrić i da Opština ima ozbiljnu namjeru da njegovu kuću na pravi način valorizuje. U tom dijelu, od značajne pomoći bili bi kontakti sa Fondacijom Nobel čije je sjedište u Štokholmu, a u čemu će ambasada Švedske rado pomoći.

Nakon sastanka u Kabinetu predsjednika, Vern je prisustvovao otvaranju Dana nordijskog filma u dvorani Park, četvorodnevne manifestacije koja je realizovana u saradnji Opštine Herceg Novi, Javne ustanove kulture ''Herceg fest'' i ambasada Švedske, Norveške, Finske i Danske, a uz podršku Savjeta nordijskih ministara i kulturnih centara nordijskih zemalja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.