Prijateljski odnosi produbljeni članstvom Crne Gore u NATO
Foto: Vlada Crne Gore

Marković-Ader

Prijateljski odnosi produbljeni članstvom Crne Gore u NATO

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Mađarske Janoš Ader saglasili su se danas tokom razgovora vođenih u Podorici da su odnosi dviju država prijateljski i bez otvorenih pitanja čemu je poseban doprinos dala pomoć i podrška Mađarske pružana Crnoj Gori tokom cijelog procesa učlanjenja naše zemlje u NATO.

„Crna Gora veoma cijeni ulogu Mađarske u procesu naše NATO integracije, jedno vrijeme i naše kontakt-zemlje, te je naš uspjeh istovremeno i vaš uspjeh“ – rekao je predsjednik Marković dodajući da je Crna Gora u novom kapacitetu kao članica NATO-a spremna da izvršava sve svoje obaveze koje proističu iz sistema kolektivne bezbjednosti.

 Ader je posebno istakao dobar tajming našeg procesa učlanjenja u NATO.

„Donijeli ste dobru odluku u pravo vrijeme“ – ocijenio je predsjednik Mađarske.

Informišući predsjednika Mađarske o vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore premijer Marković je rekao da je naš fokus sada na evropskoj integraciji, a konkretan cilj da do sredine naredne godine otvorimo sva pregovaračka poglavlja i uđemo u proces zatvaranja poglavlja odnosno okončanja pregovora.

Predsjednik Vlade Crne Gore je u tom kontekstu ocijenio ohrabrujućim prošlonedjeljne ocjene predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i predsjednika Francuske Emanuela Makrona o izvjesnom proširenju Evropske unije.

Predsjednici Marković i Ader su tokom razgovora vođenog za vrijeme radnog ručka razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i Evropi.

Na sastanku je iskazana obostrana spremnost i otvorena mogućnost saradnje na određenim projektima iz oblasti zaštite životne sredine koje bi renomirane mađarske kompanije izvodile u Crnoj Gori.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.