318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Proglašenja dobitnika u petak

318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Ove godine je prijavljeno 318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, čiji će dobitnik biti saopšten u petak u Oslu, javila je danas agencija Frans pres.

Francuska agencija navodi da se, kao i poslednjih nekoliko decenija, ne zna ko je na spisku kandidata jer se imena drže u strogoj tajnosti, ali kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla da bude posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svijetlu krize sa Sjevernom Korejom.

"Nobelov komitet će učiniti veliki zaokret ako se odluči da nagradi nuklearni sporazum Irana i šest velikih sila", ocijenio je norveški istoričar Asle Sven, prenijela je Beta.

Prema njegovim riječima, nagradu bi mogli da podjele bivši američki državni sekretar Džon Keri, šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednosti Federika Mogerini za doprinos u postizanju iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog u ju 2015. godine

Analitičari pominju kao laureate Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) koji je već dobio Nobelovu nagradu za mir dva puta 1954. i 1981. godine.

Kruže priče da su na spisku kandidata papa Franja, saudijski bloger u zatvoru Raef Badaui, ruski list Novaja Gazeta i turski Džumhurijet.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine je dobio kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.