Da li Istra ima pravo na nezavisnost od Hrvatske?
Ilustracija: GettyImages

Da li Istra ima pravo na nezavisnost od Hrvatske?

Hrvatskoj javnosti je referendum u Kataloniji zanimljiv i zbog pitanja da li Istra može da traži nezavisnost od Hrvatske.

Kako se navodi, Istra je jedna od rijetkih županija koje su u stanju same sebe da finansiraju.

“Stanovnici Istre u budžet uplate više nego što dobiju nazad, oko 800 miliona kuna više. Dakle, osim sebe, oni finansiraju i ostale krajeve Hrvatske. S druge strane, vlade se redovno prave gluve na prijedloge iz Istre da se država regionalizuje“, dodaje se.

Podsjeća se da je Istra u sastav Hrvatske ušla poslije Drugog svjetskog rata, kao i da su je u maticu vratili Tito i partizani, dok je u očuvanju hrvatskog identiteta pomoglo katoličko svještenstvo. 

“Iako nema ozbiljnijeg pokreta koji bi promovisao istarsku nezavisnost, političari, uglavnom okupljeni oko IDS, ne skrivaju da žele da vide Istru kao zasebnu regiju. Nezadovoljni su centralizovanom državom u kojoj mnogo više novca uplaćuju u budžet nego što iz njega dobijaju“, ističe se. 

Peđa Grbin iz SDP kaže da je po Ustavu Hrvatska nedjeljiva, a Istra je sastavni dio nje, ali dodaje da i dalje postoji problem činjenice da Istra zarađuje više od Hrvatske. 

Evroparlamentarac iz IDS Ivan Jakovčić ističe da slučajevi Katalonije i Istre nisu uporedivi, ali dodaje da je nužno da Istra postane regija i da dobije visok stepen finansijske autonomije, uz napomenu da je sasvim logično da Hrvatska bude podijeljena na regije. 

Istoričar Tvrtko Jakovina kaže da nije poželjno da se Istra odvoji od Hrvatske, da traženje samostalnosti nije u interesu Istre, ali je u interesu Hrvatske da bude sličnija Istri.

Index.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.