Propisana mogućnost dovođenja odgovarajućih medicinskih stručnjaka i timova iz inostranstva
Ilustracija

Novi Pravilnik FZO

Propisana mogućnost dovođenja odgovarajućih medicinskih stručnjaka i timova iz inostranstva

Novim Pravilnikom Fonda za zdravstveno osiguranje(FZO) definisan je postupak upućivanja osiguranika van Crne Gore na liječenje, a predviđeno je i da Fond snosi troškove slanja genetskih uzoraka i tkiva na analizu u inostranstvo.

Direktor Fonda, Sead Čirgić, podsjetio je na konferenciji za novinare da od nedjelje osigurana lica mogu sa receptom podići ljekove i u privatnim apotekama.

"Ukupno imamo 167 ugovora sa privatnim apotekama, što će omogućiti dostupniju zdravstvenu zaštitu našim osiguranicima u pogledu obezbjeđivanja ljekova, shodno Zakonu o zdravstvenom osiguranju", rekao je on.

Čirgić je kazao da nijesu imali prijava po javnom pozivu koje je raspisao Fond za šest opština – Andrijevicu, Gusinje, Petnjicu, Plužine, Šavnik i Žabljak: "Međutim, u svim ovim opštinama postoje Montefarmove apoteke".

Čirgić je rekao da da je Upravni odbor Fonda usvojio novi Pravilnik o načinu i postupku upućivanja osiguranika van Crne Gore.

Kako je kazao, prema novom Pravilniku, osiguranik pravo na liječenje ostvaruje na osnovu obrasca, u skladu sa međudržavnim ugovorom sa državom sa kojom Crna Gora ima zaključen ugovor o socijalnom osiguranju.

"Ono što je novina je da će Fond snositi troškove koje je dosad snosio osiguranik, a odnosili su se na slanje genetskih uzoraka i tkiva na analizu u inostranstvo", naveo je Čirgić.

Kako je rekao, Pravilnikom je propisana mogućnost dovođenja odgovarajućih medicinskih stručnjaka i timova iz ustanova iz inostranstva, a u cilju obezbjeđivanja komfornijeg liječenja osiguranih lica u ustanovama u Crnoj Gori, što doprinosi smanjenju troškova liječenja, i osiguraniku i njegovoj porodici i Fondu.

Iz Fonda je, kad je u pitanju on line zakazivanje specijalističkih pregleda, saopšteno da se sa sadašnjim danom zakazalo oko 500 pregleda osiguranika.

Izvor:Mina/RTCG

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.