Praznik posvećen ženama i njihovoj djeci: Svaka majka danas bi trebalo da uradi ovo
Ilustracija

Svete mučenice Vera, Ljubav i Nada

Praznik posvećen ženama i njihovoj djeci: Svaka majka danas bi trebalo da uradi ovo

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.

Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. vijeka. Njihova majka Sofija (mudrost) dala ova imena po uzoru na vrline koje je propovijedao Isus Hrist, a živjele su u vrijeme cara Adrijana, kada se gubio život zbog hrišćanstva.

Živjele su i stradale u Rimu, kada je Vera imala 12, Nada 10 i Ljubav 9 godina.

Nakon što su odbile da se odreknu svoje vjere, Adrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako je riječ bila tek o djevojčicama. Tako su sve i nastradale. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine.

22899ljubavveranadaisofija580x0

Današnji praznik naročito je posvećen majkama i ćerkama, a stari običaj kaže da bi danas svaka majka trebalo da kupi neku sitnicu ćerki, i još važnije, da što više vremena provede sa njom i pokaže joj svoju ljubav.

Vjeruje se da bi danas valjalo otići u crkvu i pomoliti se ovim mučenicama. Ukoliko imate neku muku ili bogougodnu neostvarenu želju, predanje kaže da je morate izgovoriti jasno, nedvosmisleno i one će vam ispuniti sve što ste poželjeli.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.