Mogerini: Ratifikacija sporazuma o granici s CG pa vizna liberalizacija za Kosovo
Federika Mogerini

Uslov koji se mora ispuniti

Mogerini: Ratifikacija sporazuma o granici s CG pa vizna liberalizacija za Kosovo

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je danas ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju da je sada "Kosovo, s novom vladom, u dobrom položaju da može da napreduje" u sprovođenju preostalih uslova za odobravanje građanima Kosova da bez viza putuju u zemlje EU.

Federika Mogerini je u saopštenju posle razgovora s Pacolijem navela da je "ponovo istakla svoju snažnu predanost perspektivi Evropske unije za cio Zapadni Balkan, tako da na kraju njenog mandata ostvareni napredak bude nepovratan za svih šest partnera", prenijela je Beta.

Naglasila je da su ratifikacija sporazuma o granici s Crnom Gorom i postizanje rezultata u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, preostali uslovi za liberalizaciju režima viza EU za Kosovo.

Visoka predstavnica EU i kosovski ministar su, po saopštenju, razmotrili program EU za integraciju Kosova, i dijalog Beograd-Priština uz posredovanje EU.

Pacolini tražio da demrkacija ne bude uslov

Prvi zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli je tokom sastanka s komesarom za proširenje i dobrosusjedske odnose EZ Johanesom Hanom zatražio da demarkacija granične linije s Crnom Gorom ne bude uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Kako je saopštio njegov kabinet, Pacoli je u četvrtak rekao da, pošto razgraničenje ne predstavlja problem za Crnu Goru, onda ni zemlje Evropske unije ne treba da stvaraju probleme ili smetnje, i potvrdio odlične odnose Kosova i Crne Gore.

Komesar Han je, kako se kaže u saopštenju, istakao da će sagledati mogućnosti kako da se postupi u vezi s procesom liberalizacije viza za građane Kosova, imajući u vidu i stavove zemalja članica EU.

"On je potvrdio nastavak podrške i poručio da se institucije Kosova usredsrijede na ostvarivanje evropske agende i reforme koje se zahtijevaju u tom procesu", kaže se u saopštenju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.