Evropljani spremite se za povratak
Ilustracija

Klimatolozi upozorili

Evropljani spremite se za povratak "Lucifera"

Klimatolozi upozoravaju da bi Evropljani trebalo da se pripreme za povratak Lucifera, jer bi toplotni talas koji je ovog ljeta pogodio dijelove kontinenta mogao postati uobičajena pojava zbog klimatskih promjena.

Temperature više od uobičajenih su u području Mediterana dovele do većeg broja pacijenata u bolnicama, brojnih šumskih požara i ekonomskih gubitaka između juna i avgusta. 

Vrhunac je bio tokom tri dana početkom avgusta, kada su u Italiji i na Balkanu temperature prelazile 30 stepeni čak i noću. 

"Našli smo jasne dokaze ljudskog uticaja na rekordnu toplotu ovog ljeta, i za ukupne temperature i za toplotni talas Lucifer", rekao je Gert Jan van Oldenborg, viši istraživač na Holandskom kraljevskom meteorološkom institutu. 

On je dio tima čiji izveštaj zaključuje da su emisije gasova staklene bašte izazvane ljudskom aktivnošću povećale šanse toplotnih talasa između četiri i deset puta u odnosu na početak 20. vijeka. 

Gasovi poput ugljen-dioksida koji se oslobađa sagorijevanjem fosilnih goriva, zadržavaju toplotu u atmosferi i zagrijevaju planetu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.