CGO: Osnivanje REKOM-a osiguraće trajni mir u regionu
Foto: CGO

CGO: Osnivanje REKOM-a osiguraće trajni mir u regionu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Koalicija za REKOM, povodom Međunarodnog dana mira, koji se obilježava danas, poziva predsjednike postjugoslovenskih država da potpišu sporazum o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenih u periodu od 1991. do 2001. godine (REKOM) i tako doprinesu izgradnji dobrosusjedskih odnosa, javnom priznanju svih žrtava koje predstavlja preduslov izgradnje mira i povjerenja, a istovremeno i garanciju neponavljanja ratnih zločina.

''Obaveza je predsjednika i vlada postjugoslovenskih zemalja da osiguraju trajni mir u regionu, a osnivanje REKOM-a ima veliki potencijal da im tome pomogne. Podsjećamo da je Inicijativa za formiranje REKOM-a postala dio Berlinskog procesa. Naime, u završnoj Deklaraciji Predsjedavajućeg Samita zapadnog Balkana, održanog u Trstu 12. jula 2017. godine, prepoznata je uloga REKOM-a kao jedinstvenog regionalnog mehanizma koji predstavlja vezu između uspješne regionalne saradnje i pomirenja u regionu. CGO, kao referentna članica'', saopštila je saradnica na programima CGO-a i portparolka Kolacije za REKOM, Tamara Milaš.

Kaže da koalicija za REKOM, osim što jača regionalni dijalog, predstavlja glas koji opominje nadležne organe o potrebi procesuiranja odgovornih za ratne zločine. 

''Crnogorsko, kao i društva zemalja bivše Jugoslavije, već decenijama pokušavaju da se iz stanja ratnih razaranja, ubijanja i mržnje transformišu u društva stabilne demokratije, tolerancije i nenasilja. Kako bi izbjegli ignorisanje istine o recentnoj i ne baš svijetloj prošlosti CGO koristi priliku da apeluje na pojedince, organizacije i cjelokupno društvo da svojim skromnim djelovanjem podstiču mir i zajednički šire poruku mira, što i jeste cilj ustanovljenog Međunarodnog dana mira. 21. septembra se obilježava Međunarodni dan mira, koji je utemeljila Skupština UN Rezolucijom iz 1981. godine, a danas se on obilježava širom svijeta. Tom Rezolucijom 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou'', kazala je Milaš. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.