Evo koliko dugo smijemo uzimati tablete protiv bolova
Ilustracija

Evo koliko dugo smijemo uzimati tablete protiv bolova

Tablete protiv bolova često uzimamo olako, ne razmišljajući o njihovom uticaju na organizam. Kako djeluju najčešći analgetici koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smiju uzimati u kontinuitetu.

Kada govorimo o tabletama protiv bolova posebno je važno istaknuti one prodajne, koje svatko može kupiti u apotekama.

Zbog dostupnosti, najčešće dolazi do navikavanja,farmaceutkinja Franka Pelko te u nastavku nabraja najprodavanije tablete protiv bolova:

Najprodavaniji su ibuprofen (neofen, nurofen, ibustar, spidifen itd.), paracetamol (lekadol, lupocet, plicet itd.), naproksen natrij (nalgesin) i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina (caffetin i plivadon).

1. KRIVA DOZA I SUBJEKTIVAN OSJEĆAJ BOLA

Kod lijekova protiv bolova najvažnije je odrediti dozu.

Ona se izračunava prema tjelesnoj težini osobe kojoj je lijek namijenjen i u većini slučajeva se nažalost 'ne pogodi'.

A ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom.

Bol je za svakoga individualan osjećaj te se tako mora liječiti i svaki pacijent - individualno.
Ti ljekovi nisu 'pametni' i ne znaju točno što vas boli, već različitim mehanizmima djeluju na centar za bol i time sprIJečavaju neugodan osjećaj. 
Isto tako većina tih lijekova nema samo analgetsko djelovanje već djeluju kao i protiv temperature i upala.

2. KADA I KAKO DOLAZI DO NAVIKAVANJA?

Kao i kod svega što se uzima duže može doći kod navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije djeluju na bol te su nam potrebne veće doze.

U nekim slučajevima dolazi do navikavanja na sastavnicu lijeka (kodein kod caffetina i plivadona) - kod takvih ljekova na kutiji je jasno istaknuto da se ne smiju uzimati duže od 3 dana.

U nekim drugim slučajevima receptorima je nedostatna doza koju uzimamo te ju je nakon nekog vremena potrebno povećavati sve više i više.

Kada govorim o dužem vremenskom period, mislim na više mjeseci pa i godine, jer nakon mjesec dana neće doći do nikakve prevelike promjene kod zdrave osobe.

3. NE PRESKAČITE UPUSTVO O LIJEKU

Koliko god neke tablete smatrali "bezazlenima", prije uzimanja prve doze obavezno je pročitati uputstvo o lijeku gdje je u većini slučajeva navedena i preporučena dužina uzimanja.

U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputstvima, lijek se uzima do poboljšanja simptoma (ukoliko je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne duže od 10 - 15 dana). 
Ako simptomi ne prolaze potrebno je javiti se doktoru jer bolovi mogu biti povezani s nekim drugim bolestima.

Za svaki lijek postoji maksimalna dnevna doza koja se ne smije prekoračiti. 
Kod npr. prije navedenog ibuprofena to je 2400 mg, odnsono 6 tableta prodajnog neofena od 400 mg.

Naravno da postoji i cijeli niz ljekova protiv bolova koji se izdaju na recept, međutim njihov je spektar jako širok, a pacijent dobiva jasna upustva za uzimanje već kod doktora, prenosi Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.