Darmanović u Njujorku: Crna Gora u skladu sa standardima EU
Foto: Gov.me

Darmanović u Njujorku: Crna Gora u skladu sa standardima EU

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović prisustvovao je događaju na visokom nivou posvećenom reformi Ujedinjenih nacija, koji je održan u Njujorku, čiji je domaćin bio američki predsjednik Donald Tramp.

Darmanović je učestvovao i na sastanku posvećenom inauguraciji Globalne alijanse za okončanje trgovine sredstvima namijenjenim za smrtnu kaznu i torturu.

Tokom izlaganja, ministar je naglasio nedvosmislenu podršku Crne Gore univerzalnom ukidanju smrtne kazne, posebno ističući da bi države koje nastavljaju sa primjenom smrtne kazne trebalo da poštuju međunarodne standarde u zaštiti ljudskih prava, kako bi moguću patnju osuđenih na smrt svele na minimum.

''Informisao je da je Crna Gora, u skladu sa standardima EU, razvila solidan zakonodavni okvir, podržan odgovarajućim strateškim dokumentima u području kontrole izvoza oružja, robe dvostruke namjene i druge kontrolisane robe, kao i da je u proceduri Nacrt zakona o spoljnoj trgovini robom koja se može upotrijebiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje'', saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Ponovio je spremnost Crne Gore da aktivno učestvuje u daljem radu Alijanse i da svojim konstruktivnim pristupom doprinese podizanju svijesti u pravcu poboljšanja stanja ljudskih prava, s posebnim akcentom na ukidanje smrtne kazne i svih nehumanih posljedica koje proizlaze iz njene primjene.

''Crna Gora se 18. septembra pridružila Zajedničkoj izjavi usmjerenoj na prevenciju i borbu protiv seksualne eksploatacije i zlostavljanja od strane pripadnika UN-a, na sastanku kojim je predsjedavao generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš. Tom prilikom, na visokom političkom nivou, demonstrirana je solidarnost međunarodne zajednice u osudi i posvećenosti borbi protiv seksualne eksploatacije i zlostavljenja, uz istovremeno postavljenja prava i dostojanstva žrtava seksualne eksploatacije i zlostavljanja na čelo kolektivnih napora'', navodi se u saopštenju. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.