Priznanje i pohvala ključni za zadovoljstvo radnika na poslu
Ilustracija

Istraživanje

Priznanje i pohvala ključni za zadovoljstvo radnika na poslu

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazala su da su priznanja i pohvale ključni faktor za zadovoljstvo radnika na poslu.

Analizom posljednjeg izvještaja Evropskog istraživanja radnih uslova (EWCS), Ekonomski institut Njemačke objavio je tekst u kojem se navodi da veći stepen zadovoljstva na radnom mjestu uživaju radnici koji povremeno dobiju povišicu, pohvale i koji imaju mogućnost napretka u radnom kolektivu.

EWCS je stručni centar koji već 27 godina istražuje uslove rada u Evropskoj uniji, a u posljednjem istraživanju iz 2015. godine ispitano je blizu 44.000 radnika.

Manje zadovoljni poslom bili su ispitanici koji su imali dugi radni dan, bili pod pritiskom vremenskih rokova i često prekidani u poslu.

Najsrećniji na radnom mjestu bili su radnici u Austriji u kojoj se  93 posto ispitanih izjasnilo da je zadovoljno na poslu.

U Njemačkoj se 88 posto zaposlenika izjasnilo da je zadovoljno, što je nešto ispod evropskog prosjeka.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.