Nuhodžić: Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je povoljna
Mevludin Nuhodžić

Krminalci neće biti iznad zakona

Nuhodžić: Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je povoljna

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je povoljna, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, navodeći da neće dozvoliti nijednom kriminalcu da bude iznad zakona.

Nuhodžić je Televiziji Crne Gore kazao da razumije uznemirenost građana povodom pojedinačnih slučajeva ubistava. 

Tridesettrogodišnji Kotoranin Goran Lenac ubijen je juče dok je trenirao na stadionu Bokelja. Kotorani su zabrinuti zbog dešavanja u gradu, ali kažu, osjećaju se bezbjedno.

"Razumljiva je uznemirenost građana povodom pojediničnih slučajeva teških ubistava jer su u pitanju ljudski životi, ali ih ovom prilikom uvjeravam da je bezbjednosna situacija u našoj zemlji povoljna, iako je ovakvi slučajevi s vremena na vrijeme narušavaju", saopštio je Nuhodožić.

On vjerujem da i građani dijele to njegovo uvjerenje, pošto je nedavno istraživanje pokazalo da dvije trećine građana vjeruju u rad policije.

"Preduzeli smo aktivnosti koje su već dale rezultate u obračunima sa teškim kriminalom ali detaljnije informacije, razumjećete, ne mogu saopštavati javno. Ono što mogu da saopštim je da smo na sastanku sa premijerom, na kojem se razmatrala bezbjednosna situacija, formirali operativni tim od predstavnika Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost", saopštio je Nuhodžić.

Naveo je da će operativni tim intezivno raditi, posebno na teritoriji Boke, jer se pokazalo da su raspoloživi kadrovski kapaciteti nedovoljni i nijesu odgovirili zadatku.

On je kazao da je jedan od zaključaka sastanka sa premijerom bio da policija ne može sama da se bori sa savremenim oblicima nezakonitih djelovanja, posebno kada se govori o pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, te da je važno da to razumiju i druge nadležne institucije zadužene za vladavinu prava. 

"Iako je sradnja na zadovoljavajućem nivou, tužilaštvo mora imati aktivniju ulogu s obzirom na ovlašćenja koja im pripadaju po zakonu", poruči je ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da bi sudovi takođe morali u što kraćim rokovima odlučivati u predmetima gdje su okrivljeni višestruki povratnici i pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, kao i da postrože kaznenu politiku, jer, kako je kazao, jedino na taj način se mogu postići mjerljivi rezultati i prevenirati potencijalni slučajevi nezakonitog djelovanja.

"Samo zajedničkim djelovanjem, sa punim međusobnim povjerenjem svih u lancu borbe protiv nezakonitih ponašanja koja atakuju na sistem može se doći do rezultata, a na zadovoljstvo građana kojima smo svi dužni da polažemo račune za svoj rad", zaključio je Nuhodžić.

Od 2013. u Crnoj Gori 30 ubistava

Samo u posljednja dva mjeseca u našoj zemlji dogodila su se dva ubistva, deset pucnjava i četiri napada bombom u kojima je stradalo petoro ljudi.

Od januara 2013. godine, kada je u kotorskom naselju Škaljari, ubijen bivši policajac Centra Bezbjednosti Kotor, Darko Bugarin, u Crnoj Gori je do danas izvedeno oko 30 ubistava u obračunima kriminalnih krugova.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.