Dan žalosti u Vajskoj kod Bača zbog požara u kojem je nastradalo troje djece
Foto: Novosti

Djeca spavala, niko nije stigao da im pomogne

Dan žalosti u Vajskoj kod Bača zbog požara u kojem je nastradalo troje djece

U stravičnom požaru koji je izbio u subotu između 7.30 i osam časova u porodičnoj kući u Vajskoj kod Bača, nastradalo je troje djece, Nikolina (4), Nikola (2) i osmomjesečna Isidora.

Prema nezvaničnim informacijama sa mjesta te nezapamćene tragedije u ovom zapadnobačkom selu, njihova majka Marija Stefanović (24) je, dok su njeni mališani još spavali, izašla da nahrani živinu i da obavi druge uobičajene seoske poslove po dvorištu i bašti, dok je otac Zoran Ramadan u to vrijeme bio na poslu.

Na radnom mjestu u selu zatekao se i ujak nastradalih mališana, Miodrag Stefanović (32) koji je, čim su ga obavijestili da gori kuća njegove sestre, odmah došao u Štrosmajerovu ulicu i, kako kaže za "Novosti", zatekao užasan prizor.

- Kad sam stigao kuća je bila sva u plamenu. Vatra i dim su kuljali iz prozora sa krova. Sve je izgorjelo za tren oka. Djeca su sama bila u kući, spavala su. A sestra kad je stigla, nije mogla da im pomogne, sve je bilo u plamenu.

Miodrag dodaje da je njegov zet Zoran, koji je prema tvrdnjama okupljenih komšija, biciklom dojurio do kuće, pokušao čak i da uđe u zapaljene prostorije ali nije mogao od plamena i dima.

Ubrzo su stigli i vatrogasci iz Bača i ugasili požar, a potom su zamjenik osnovnog javnog tužioca iz Bačke Palanke i pripadnici policije obavili uviđaj, poslije kojeg će biti utvrđen uzrok požara i ove velike tragedije.

Ispred trošne kuće u Štrosmajerovoj 25, u kojoj su Zoran i Marija sa svoje troje mališana bili podstanari, dok je trajao uviđaj okupile su se komšije ali i mnogi drugi mještani Vajske. Među njima je bio i Marijin otac Senta Stefanović.

- Velika tragedija nas je zadesila. Ne znam šta da kažem. Zašto je tako moralo da bude? Nisam mogao ni da pomislim da ćemo ovako nešto doživjeti - kaže deda troje nastradalih mališana, koji je tu užasnu vijest saznao dok je bio na poslu u preduzeću "Arma" u Baču.

- Kako će i šta će sad moja Marija i zet? Ne znam - pita se Senta jecajući i dodaje da nije prošlo ni godinu kako mu je preminula supruga Svatlana (59), a sad ga je eto sustigla i ova, najveća nesreća.

On, kao i druge okupljene komšije, pretpostavljaju da su se najvjerovatnije zapalile dotrajele instalacije i zahvatile lamperiju, kojom je bio bio opšiven dio prostorija, kao i druge, lako zapaljive materijale.

Mještani Vajske, među njima i oni najstariji, kažu da ne pamte ovako tešku tragediju.

Zbog ove teške porodične tragedija u Vajskoj, opština Bač proglasila je nedjelju 17. septembar za dan žalosti.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.